Кадри вирішують усе!

У Промисловому будівельному технікумі столиці відбулося розширене засідання Республіканської державно-громадської координаційної ради соціальних партнерів з підготовки робочих кадрів. У заході взяли участь представники влади, організацій будівельної та машинобудівної галузей, керівники професійних навчальних закладів та підприємці. Вони обговорювали актуальні питання освіти й забезпечення кадрами будівельної та машинобудівної промисловості ПМР.

Про злободенність та актуальність обговорюваних проблем свідчила участь у події заступника міністра з соціального захисту та праці, начальника Головного управління соціально-трудових відносин Івана Васильєва, начальника Управління будівництва, містобудування, архітектури та дорожнього господарства Міністерства економічного розвитку Володимира Плешка, начальника Управління професійної освіти Міністерства просвіти Людмили Тануркової та безпосередньо керівників навчальних закладів будівельної галузі.

«Нині на ринку праці професійних кадрів недостатньо. У будівництві та машинобудуванні працюють майже 35 тисяч осіб. Ми намагаємося створити всі умови для підготовки кваліфікованих кадрів і для їхнього подальшого працевлаштування, тому потрібно запобігти будь-якому розпорошенню, втратам фахівців», – зазначив Іван Васильєв.

Учасники засідання проаналізували статистику щодо кадрових потреб будівельної, дорожньої і машинобудівної галузей, спектр професій та спеціальностей, за якими здійснюється підготовка кадрів для цих галузей в організаціях професійної освіти, про розвиток практико-орієнтованої (дуальної) системи навчання в республіці. Юрій Чебан, віце-президент Союзу промисловців, аграріїв і підприємців Придністров’я, зазначив, що підприємства різних галузей економіки республіки готові підключитися до її реалізації, оскільки кадри є найважливішою складовою в розвитку будь-якого підприємства і в цілому економіки республіки.

Після розпаду СРСР великі будівельні фірми припиняли функціонування через відсутність держзамовлення. У 2018 році держава виділила 150 млн рублів у Фонд капітальних вкладень і направила їх на спорудження й ремонт 180 об’єктів. «До будівництва залучили понад 1 500 осіб, створили 300 робочих місць на підприємствах. Але у республіці й досі відчутний кадровий голод, на сьогодні потрібно 15 фахівців інженерно-технічного направлення й понад 100 – робітничих спеціальностей. Найбільший попит є на висококваліфікованих спеціалістів для обчислення вартості різних видів робіт, як то: будівництво, проектні роботи, реставрація, ремонт, тобто на оцінювачів», – наголосив Володимир Плешко.

Стабільний дефіцит кадрів спостерігається в організаціях, які виготовляють будівельні матеріали – це автонавантажувальники, екскаваторники, фахівці для роботи на дробильно-сортувальних ділянках тощо. «Такі кадри готують у п’ятьох навчальних закладах республіки, проблема полягає в тому, що найчастіше спеціалістів призивають в армію. Після служби молоді люди рідко працюють за фахом, а деякі взагалі від’їжджають за кордон. Тому необхідно виробити механізми зацікавлення та їхнього повернення», – прокоментував на-
чальник Управління будівництва, містобудування архітектури та дорожнього господарства Міністерства економічного розвитку.

На підприємствах дорожньої галузі ситуація складається не кращим чином. Усього в Придністров’ї є 5 державних унітарних підприємств – Слободзейське, Григоріопольське, Дубоссарське, Рибницьке, Кам’янське дорожні експлуатаційно-будівельні управління («ДЕБУ», рос.: «ДЭСУ»), 2 муніципальні – Тираспольське «ДРБУ», «КоммуналДорСервіс» м. Бендери й 2 приватні – ЗАТ «Техбудування», ТОВ «Радикал» м. Рибниця. За показниками 2017 року в установах працює 436 осіб. У порівнянні з минулими роками кількість їх зменшилася на 4,5 %. З 2008 року в організації не влаштувалося жодного фахівця, до того ж навчання у цьому напрямку взагалі не ведеться.

Учасники наради звернули увагу на те, що підвищення якості підготовки фахівців залежить від організації виробничої практики для студентів. За словами директора ЗАТ «Будівельне управління-28» Юрія Глємби, необхідно збільшити термін виробничої практики й організовувати її під час проведення будівельних робіт.

Навчальні заклади вестимуть переговори з будівельними підприємствами щодо підготовки фахівців для конкретної фірми, причому за контрактною системою. Отже, по закінченні навчального закладу, випускники будуть працевлаштовані.

Віра   МАКОВА.