Спортивна сім’я

Фізкультурно-спортивний конкурс «Родинні старти» вже став у Придністров’ї традиційним. Щороку він відбувається в три етапи. Спочатку найактивніших дітей і батьків вибирають у школах. Потім кращі команди демонструють свою фізпідготовку на міському чи районному рівні. Переможці цього етапу зустрічаються у столиці, щоб поборотися за звання найспортивнішої сім’ї Придністров’я.

Нинішнього року в завершальному етапі республіканських «Родинних стартів» взяли участь 10 команд із міст і сіл ПМР. Залежно від кількості дітей та їхнього віку сім’ї змагалися в трьох групах. У групі з двома дітьми перемогла родина Марковських із Григоріополя. У групі з дитиною до 13 років кращий результат показала родина Гілка з Рибниці. У групі з дитиною до 10 років перемогла сім’я Ананій з Кам’янки (на фото – ліворуч).

«Ми прагнемо прищепити синам бажання займатися спортом із самого раннього віку. Молодшому – Михайликові – три роки, але він разом з іншими членами сім’ї робить зарядку, бігає, з задоволенням бере участь у рухливих іграх. На районному етапі конкурсу допомагав нам створювати акробатичну піраміду», – розповідає Юрій Ананій. Це його влучність відіграла вирішальну роль у республіканському конкурсі. Хоча попасти м’ячем у баскетбольне кільце для молодого підприємця – не проблема. На дозвіллі він віддає перевагу саме ігровим видам спорту: футболу, волейболу, баскетболу тощо.

На конкурсі видалася нагода показати особисті навички не лише батькам, а й іншим членам сімей. Діти збивали кеглі, мами стрибали через скакалку. Для Наталії Ананій це звична вправа. До народження другої дитини вона постійно відвідувала тренажерний зал і робила пробіжки. Тепер, коли Наталія вже вийшла на роботу після декретної відпустки, її день розписаний буквально по хвилинах. Починається він із родинного сніданку (принципи здорового способу життя сім’ї Ананій включають не лише заняття фізкультурою, а й прагнення до правильного харчування), з прогулянки до дитсадка з Михасиком і справжньої спортивної ходьби до центру Кам’янки – щоб не запізнитися до 8-ї години ранку на роботу. Такі «заняття фітнесом» Наталія виконує впродовж усього дня.

Легкість у спілкуванні, уміння налагодити контакт з різними людьми – головні риси цієї веселої та комунікабельної молодички. Наталія впевнена: це допомагає не лише в роботі фахівця держадміністрації району та міста, а і в сім’ї, де панує гарна традиція – все вирішувати й робити спільно. Ця згуртованість і стала запорукою перемоги в «Родинних стартах». Адже до програми конкурсу ввійшли 4 естафети, для успішного проходження яких були потрібні навички роботи в команді. «Зустрічалися справжні смуги перешкод, для подолання яких учасники повинні були проявити спритність і кмітливість, – згадує вона. – Однієї лише фізичної підготовки було явно недостатньо. Потрібно було підтримувати одне одного, розуміти кожного з півслова, злагоджено діяти. Лише згуртована команда могла успішно подолати всю конкурсну дистанцію».

Ще один сімейний принцип – виховання дітей власним прикладом. Тому другокласник Вова Ананій із задоволенням ганяє м’яч не тільки з однолітками, а й у складі родинної команди. З батьком займається армрестлінгом та іншими вправами, які сприяють розвитку і зміцненню м’язів. Часто Вову можна побачити на турніку, де хлопчик із гордістю показує друзям, як правильно підтягуватися. А найулюбленіше його заняття – туризм. Цей вид активного відпочинку до душі всій сім’ї, адже він поєднує в собі фізичні навантаження та краєзнавство, можливості більше дізнатися про навколишній світ і помилуватися красою мальовничих пейзажів.

Ось такі вони – одні з переможців «Родинних стартів»: активні та цілеспрямовані, дружні й веселі, легкі на підйом і націлені на гармонійний розвиток здібностей кожного члена сім’ї.

Тетяна   ГРИЦЮК.