Революція – у творах митців

Про Велику Жовтневу соціалістичну революцію розповідалося вже досить багато, різних поглядів на цю історичну подію також безліч. Дехто вважає, що вона стала вирішальним етапом для держави та несла в собі здебільшого гарні цілі на благо народу, а дехто, навпаки, доводить, що цей крок похитнув цілісність країни. За всіх часів важливі історичні події відображували не тільки в документах, а й у творчості: писемності, образотворчому мистецтві, музиці тощо. Завдяки цьому нині ми маємо можливість побачити та зрозуміти, що відчували люди за тих часів.

У Придністровському Державному художньому музеї у дні відзначення свята народної єдності та 100-річчя Жовтневої революції відбулося відкриття виставки, присвяченої цим датам. Живопис, графіка, скульптура – понад 70 робіт провідних художників, які представляють радянське багатонаціональне мистецтво другої половини минулого століття, склали експозицію музею.

У таких різних, емоційних, яскравих, революційних та дуже сміливих роботах майстри зуміли відобразити події 1917 року та їхні наслідки, створивши єдину загальну картину тих часів.

Про передреволюційні настрої мас, про тяготи та трагедію громадянської війни,  іноземної інтервенції і колективізації розповіли картини та скульптури майстрів – народних художників СРСР Миколая Жукова та Сергія Цигаля, заслуженого діяча мистецтв Молдавської РСР Михайла Бурі та інших.

Працівники музею намагалися створити певну атмосферу почуття єдності, віри у майбутнє людей, які жили та працювали за часів створення Радянського Союзу.

Експозиція буде представлена відвідувачам музею до кінця 2017 року.

Тетяна   ВЛАДИМИРОВА.