Гордість нашої армії

Високі, стрункі, підтягнуті й непохитні. День у день проходять вони стройову підготовку, доводять до автоматизму всі вправи. А коли виступають на урочистостях, то очей неможливо відірвати від того дійства. Це про наших придністровських військовослужбовців з Роти почесної варти.

У Будинку культури села Паркани відбулися урочисті збори, присвячені 20-й річниці від дня створення РПВ. Відкрив урочисту частину начальник Головного штабу Збройних сил полковник Сергій Герасютенко, який привітав з ювілеєм усіх військовослужбовців підрозділу. Його виступ супроводжувався відеороликом, який дав змогу глядачам поринути в історію становлення підрозділу, утвореного 6 листопада 1997 року за ініціативою першого Президента ПМР Ігоря Смирнова. Першим його командиром був Ярослав Миколайович Ісак, на плечі якого лягли всі труднощі першопрохідця, на нього ж і покладалися всі надії. «Спочатку важко було, – згадує Ярослав Миколайович, – адже, окрім стройової підготовки, доводилося вирішувати багато інших питань, пов’язаних з кадрами. Та в процесі роботи все удосконалювалося: і стройова підготовка солдат, і професіоналізм кадровиків. Служба нелегка, навантаження велике. Ми готуємося до участі в парадах та інших заходах, як-от: зустріч гостей з інших країн, відкриття пам’ятників тощо. А коли бачу своїх вихованців на параді, то від гордості не можу навіть передати свої почуття. Спочатку було 80 чоловік, а за 20 років службу в РПВ пройшли 1 500 військовослужбовців».

Полковник запасу Ярослав Ісак віддав службі в РПВ 17 років: був начальником Почесної варти, заступником начальника Головного штабу Міністерства оборони, інструктором зі спеціальної підготовки. Як ніхто інший, він знає, скільки треба солдатам мати витримки й докладати зусиль під час «муштри». «Рота почесної варти є візитною карткою нашої держави, і ми прагнемо показати все, на що здатні», – з почуттям задоволення від усвідомлення досягнутих успіхів закінчив свою розповідь полковник.

Поспілкувавшись із батьками молодих солдат, я дізналася, що юнаки, попри всі труднощі, службою задоволені. Дійсно, буває нелегко (біг 3 кілометри, вправи на турніках, брусах, суворий режим), але, за їх словами, ця служба стільки дає, що на все життя вистачить. Роблю логічний підсумок: батьки вважають престижною службу своїх дітей.

В інтерв’ю засобам масової інформації заступник командира з виховної роботи Олександр Донников так сказав про Роту почесної варти: «У цьому підрозділі шанують кращі традиції, які беруть свій історичний початок з 20-х років минулого сторіччя. Рота – важливий атрибут і символ нашої держави. Ми називаємо її лицем Збройних сил, тому що в цьому підрозділі служать найкращі, найстійкіші військовослужбовці з сильним моральним духом. Участь у заходах державного масштабу (у 2017 році їх було 40)  потребує, крім фізичної підготовки, ще й почуття патріотизму, яке виховується з дитинства. Рота є зразком військового підрозділу, і в період призовної кампанії є багато охочих потрапити сюди. Кожен виступ і взагалі служба в цьому підрозділі запам’ятовуються солдатам на все життя, і не так важливо, продовжують вони військову кар’єру чи ні. За 20-річний період близько 1 500 юнаків у ній служили і здобули всі потрібні навички, досвід, знання, необхідні як для виконання стройових прийомів, так і в житті взагалі. Наша Рота почесної варти нічим не поступається підрозділам Російської Федерації, а в деяких моментах навіть перевершує їх».

РПВ – елітна частина армії, військовослужбовцям якої є чим пишатися, та вони не зупиняються на досягнутому, а модернізують свою діяльність, роблять показові виступи яскравішими.

На продовження урочистостей у Парканах заступник керівника Адміністрації Президента ПМР Олексій Пакуліч зачитав Вітальний адрес Глави держави Вадима Красносельського. «Жодний захід з участю Президента, в якому застосовується державна церемоніальна практика, не проходить без Роти почесної варти, – зазначив у своєму вітанні Президент. – Це значущий атрибут держави, не менш важливий, ніж Герб, Прапор і Гімн». За розпорядженням Президента, кращих службовців і військовослужбовців нагородили Грамотами Президента ПМР та Листами подяки. Від імені Голови Верховної Ради ПМР виступив депутат Григорій Дяченко.

Завершилися урочисті збори показовим виступом військовослужбовців та невеликим концертом.

Ганна   ГАНГАН.