Без розвитку науки немає майбутнього

У Палаці дитячо-юнацької творчості відбулося урочисте відкриття Міжнародного тижня науки і миру, де учні шкіл міста представляли свої наукові праці та доповіді.

Теми робіт були різноманітними – від ступеня впливу ЗМІ на аудиторію до сприйняття нинішнім поколінням усної народної творчості. Ведучі заходу відзначили, що саме завдяки людям, які підносять такі важливі проблеми на високий рівень, наука не стоїть на місці. Вона рухає суспільство вперед, вдосконалює виробництво, розвиває технології й відкриває нові шляхи. Варто зазначити, що для кожного відкриття потрібен надійний фундамент. Ним і є той багаж знань, який кожен із нас набуває в процесі навчання. «Наука – це те, що відокремило людство від варварства. Завдяки науці ми лікуємо хвороби, ми будуємо будинки, наше життя стає цікавішим, комфортнішим і простішим. Без науки ми не мислимо майбутнього», – зазначила у вітальному слові заступник начальника з освітньої діяльності ДУ «Управління народної освіти міста Тирасполь» Любов Лисак.

Особливе враження справив науково-дослідний проект учениць МОЗ «ТСШ № 18». Вони порушили одну з найбільш обговорюваних тем на сьогодні: «Зброя ХІ століття: інформаційна війна». У процесі виступу учениці розповіли про методи впливу інформації на аудиторію, а також про те, як різні ЗМІ здатні подавати одну й ту саму новину з різних поглядів, вводячи масову аудиторію в оману. У такий спосіб і розпочинається інформаційна війна.

Не менш пізнавальною була доповідь учениці МОЗ «ТСШ № 17». У роботі порушено тему збереження традицій народної музики в полікультурному просторі ПМР. У процесі виступу глядачам пощастило дізнатися про деякі факти з історії народної музики, а також прослухати народні пісні й навіть заспівати їх.

Не залишилася без обговорення і тема туризму, яку представила учениця МОЗ «ТГ-МГ». Школярка запросила глядачів у тур по скельних пам’ятках Росії, розповівши про особливості історії їх походження, будови та розташування. Любителі туризму після прослуховування настільки пізнавальної доповіді не змогли залишитися байдужими.

На завершення заходу представники громадської організації «Центр науково-технічної творчості молоді» представили одне з нововведень нашого часу – 3D-моделювання, а також деякі роботи, зроблені за допомогою цієї нової технології. Явним прикладом став робот Олександра Процака на ім’я Алекс, якого зібрали зі спеціального пластику для 3D-принтера. Машина, створена завдяки 3D-моделюванню, здатна виконувати команди, які Олександр Процак виголошує в спеціальний мікрофон. Алекс піднімає або опускає голову, відповідає на запитання і рухає пензлем. Робот справив настільки незабутнє враження на публіку, що після закінчення заходу біля нього вишикувалася величезна черга зі школярів. Кожен з них чекав моменту, аби помацати робота, поставити запитання або подивитися на його рух і спосіб роботи.

Ольга   ПИЛИПЕНКО.