70-річна доля товариства «Рассвет»

У Тирасполі у Міжнародний день сліпих Товариство з обмеженою відповідальністю «Навчально-виробниче підприємство «Рассвет» відзначило 70-річчя від дня заснування установи. Це одна з небагатьох установ на пострадянському просторі, що забезпечує роботою незрячих людей.

«Рассвет» функціонує у нашій столиці і спеціалізується на виробництві електричних побутових подовжувачів, білизняних прищіпок та іншої продукції.

За радянських часів установі вдавалося стабільно розвиватися. Тоді ще були держзамовлення. На заводі працювало близько 500 осіб. Тут виготовляли кришки закаточні, цвяхи шиферні, шнури для заводу «Молдавкабель», працював цех з обмотки статорів.

На початку 90-х ситуація змінилася. У період розпаду СРСР «Рассвет» майже 10 років практично не функціонував.

Нині вони знову працюють, близько 30 осіб з проблемами зору випускають тут товари народного споживання. У планах – збільшення обсягів виробництва, а значить, і кількості робочих місць.

«Ми, звичайно, зробимо все для того, щоб оточити вас державним піклуванням, увагою, щоб були економічні можливості, щоб ми могли приймати програми на підтримку людей з обмеженими можливостями зору або взагалі незрячих», – наголосила заступник Голови Верховної Ради ПМР Галина Антюфєєва.

З нагоди 70-річчя Грамотою Президента ПМР відзначені голова Тираспольської громадської організації незрячих і слабозорих Ольга Аксентій та завідуюча складом ТОВ «Навчально-виробниче підприємство «Рассвет» Тирасполя Інна Волошина.

Зі словами вітання звернулася до залу директор навчально-виробничого підприємства «Рассвет» Тетяна Новикова, яка розповіла: «На сьогодні працює програма зі створення робочих місць для людей з обмеженими можливостями. Наше підприємство теж залучається до неї, завдяки чому в нас уже є певні державні замовлення. Це дає нам можливість дещо збільшити робочі місця і ринок збуту».

Часті гості установи – заступник глави державної адміністрації з ЖКГ Микола Обручков, який пройшов останні 17 років разом з «Рассветом», та заступник глави державної адміністрації із соціального розвитку Марія Пащенко. Вона підкреслила взаємодопомогу між колективом: «Ваші взаємовідносини дуже щирі, я спостерігала за тим, як ви намагаєтеся допомогти одне одному. На жаль, у наш час не завжди зустрінеш таку теплоту відносин, а з 70-річною долею вашого підприємства пов’язані 1000 непростих доль людей. Я вдячна вам за вашу відвертість».

Ведучі продемонстрували товари, які виготовляють на підприємстві, та зазначили, що в їхньому товаристві з’єднуються серця людей, тут будують сім’ї та виховують дітей.

Довідково: Міжнародний день сліпих відзначається саме 13 листопада, оскільки в 1745 році в цей день у Франції народився Валентин Гаюї – відомий педагог, що заснував у Парижі та Петербурзі декілька шкіл і підприємств для сліпих. Це особливий день, який нагадує суспільству про існування поруч людей з обмеженими фізичними можливостями, про допомогу їм та солідарність.

 Анастасія   КАЛІОН.