Красивий та елегантний бал з Президентом

У Бендерській фортеці 25 грудня організували новорічний бал під патронатом Президента ПМР Вадима Красносельського.

На бал прибули курсанти Військового інституту Міністерства оборони ПМР імені генерал-лейтенанта О. І. Лебедя й Тираспольського юридичного інституту МВС ПМР імені М. І. Кутузова, вихованці Республіканського кадетського корпусу імені ясновельможного князя Г. О. Потьомкіна-Таврійського й Тираспольського Суворовського військового училища, а також їхні супутниці – учениці Тираспольської школи мистецтв, хореографічної студії «Айна», Тираспольської середньої школи № 3 імені А. П. Чехова, Тираспольського загальноосвітнього теоретичного ліцею й студентки медичного та педагогічного коледжів міста Бендери. Серед почесних гостей тут були представники органів державної влади й керівництва країни.

«Дозвольте запросити вас на вальс», – хто з дівчат не мріє почути таке запрошення від своїх кавалерів і покружляти в красивих сукнях під божественну музику. Цього разу пощастило студенткам медичного та педагогічного коледжів, а також старшокласницям деяких столичних шкіл. У справжньому бальному залі, розташованому на території Олександро-Невського парку фортеці, у вихорі вальсу кружляли кавалери та їхні супутниці. На вальс свою дружину запросив і Президент.

У яскраво освітленому залі з колонами й кришталевими люстрами лунали мелодії вальсу Михайла Глінки, Георгія Свиридова, Дмитра Шостаковича, Петра Чайковського та Йоганна Штрауса. Прекрасний танець занурив усіх присутніх у святкову ейфорію, оскільки вальс – це не лише хореографія, а й спосіб передачі почуттів і настроїв. У виконанні дівчат в елегантних сукнях і галантних курсантів це було неперевершено, часом здавалося, ніби всі опинилися в минулому.

Глава республіки привітав усіх гостей зі святами й додав: «Традиція проведення балів закладена в давні часи Петром I. У Придністров’ї вона відроджена. І це правильно, оскільки підкреслює спадкоємність поколінь і формує інтерес молодих людей до традицій і культури. Я вже говорив про те, що потрібно зробити Придністров’я привабливим для молоді. У цьому залі присутні здебільшого молоді люди – ті, кому жити й розвивати республіку. Нехай їх у цьому супроводжує тільки удача».

На новорічний бал завітала імператриця Катерина II і граф Олександр Суворов, а також Дід Мороз зі Снігуронькою, які привітали всіх з Новим роком. На завершення святкового вечора майбутні офіцери та їхні дами від імені Президента були запрошені до солодкого столу.

Теплими незабутніми враженнями поділилися учасники новорічного балу (їх було понад 150 осіб) та його організатори. Олексій Кіртоаке, викладач хореографії тираспольського Суворовського училища, розповів, як готувалися до цього свята його вихованці: «Готувалися ми близько місяця. Супутниць для вальсу запрошували зі школи № 3 та ТЗТЛ № 1. У суворовців у навчальній програмі є 45 хвилин хореографії на тиждень, починаючи з 5 класу. Присутні тут вихованці вже майже два роки відвідують танцювальні заняття. Бал проводиться вдруге, він став кращим, яскравішим, ніж попередній. Юнаки теж почуваються більш упевнено. Напередодні цієї святкової події в училищі виник навіть ажіотаж: дівчата зі шкіл телефонували й запитували, чи зможуть вони танцювати з нашими курсантами».

«Цей бал був казково чудовий. Враження найпрекрасніші й незабутні. Я вже не перший рік танцюю на таких балах – сьогодні мені дуже сподобалося. Усе навколо обставлене в старовинному стилі, створюється враження, що колись у минулому тут вальсували офіцери. Танцювати ми вчилися наполегливо, іноді навіть допізна – відпрацьовували рухи, щоб вони були чіткими», – розповів Данило Шаталов, курсант Військового інституту Міністерства оборони. Учасниці хореографічної студії «Айна» Марії Каліній теж сподобався бал. Вона щиро подякувала організаторам за таку гарну підготовку. За її словами, серед учасників балу немає професіоналів, але «…завдяки наполегливим заняттям і репетиціям усе вийшло, й відбувся цей прекрасний бал». Студентка Бендерського педагогічного коледжу Світлана Патравчан, яка теж не вперше присутня на такому величному святі, сказала: «У мене непередавані почуття якоїсь ейфорії, гарний настрій». Ангеліна Цуркан, яка навчається в медичному коледжі, розповіла, що всі вони доклали багато зусиль для показового виступу: до цього пробували танцювати в кадетському корпусі, й у Тирасполі, й у Бендерах. «Новорічний бал дуже сподобався. Сподіваюся, що наступного року цей захід повториться» – поділилася студентка.

Уперше побував на такому заході Арсен Мар’ян, вихованець Республіканського кадетського корпусу. «Бал був прекрасний, мені все дуже сподобалося, особливо – гарно відреставрований зал», – з захватом відгукнувся він про новорічне видовище. Також уперше танцювала на балу й учениця Тираспольського загально-освітнього теоретичного ліцею Віталіна Хухалєва. Їй усе дуже сподобалося: «Чудовий захід! Це мій перший бал. Стиль витриманий у традиціях царської Росії – це прекрасно».

Катерина   ЧЕКЧЕЄВА.
Фото прес-служби Президента