Спортивна гордість республіки

У Палаці Республіки 25 грудня відбулась урочиста церемонія нагородження наших кращих спортсменів і тренерів. Протягом 2018 року вони здобували перемоги й славу для своєї держави на спортивних аренах Придністров’я та світу.

Привітати загін вольових, спритних, сильних духом і тілом молодих людей, а також їхніх наставників прийшли: радник Президента ПМР Павло Прокудін, міністр внутрішніх справ Руслан Мова, начальник Державної служби зі спорту В’ячеслав Соколенко.

Від імені Президента Вадима Красносельського представників спортивної спільноти республіки привітав Павло Прокудін, який зачитав його вітальний адрес: «Від імені органів влади й управління, від себе особисто вітаю вас на церемонії вшанування кращих спортсменів і тренерів 2018 року. У Придністров’ї немало славних традицій, на яких формуються і розвиваються придністровські спортсмени. Стало гарною традицією наприкінці грудня вшановувати представників спортивної спільноти. Упевнений, це чудова можливість висловити вдячність держави своїм громадянам за досягнення у спорті й фізичній культурі. Бажаю вам нових спортивних перемог на благо рідного Придністров’я».

Руслан Мова у своєму виступі зазначив, що: «Держава пишається перемогами придністровців на спортивних аренах різного рівня – від республіканського до олімпійського». Тут доречно подякувати своїм наставникам – тренерам, адже в успіхах спортсменів велика заслуга належить саме їм.

В’ячеслав Соколенко звернув увагу на той факт, що на офіційних стартах наші спортсмени здобули (часом у запеклій боротьбі) 129 медалей, серед яких золотих – 45, срібних – 39, бронзових – 45, що на 38 нагород більше, ніж минулого року. На міжнародних змаганнях придністровці вибороли 29 золотих медалей. «Наступний рік буде досить важливим для наших спортсменів. Їм необхідно отримати ліцензію для участі в Літніх Олімпійських іграх, які відбудуться влітку 2020 року в столиці Японії – Токіо. Для цього претендентам необхідно успішно виступити у змаганнях, які проводитимуться 2019 року», – сказав він.

Керівник Республіканського спортивного реабілітаційно-відновлювального центру інвалідів Георгій Чебан сказав: «У 2018 році за підтримки органів влади в республіці відбулося багато спортивних змагань за участю спортсменів з обмеженими можливостями. Такі заходи сприяють соціальній адаптації учасників, залучають їх до різноманітного, часом бурхливого життя в суспільстві. Важливою подією для всіх параспортсменів Придністров’я стане відкриття спортивного реабілітаційного центру. Тут вони зможуть займатися усіма видами спорту». Визнання своїх заслуг з боку держави відчули 17 спортсменів та їхні тренери, яким вручили дипломи. Серед них плавчиха Тетяна Салкуцан та її вихователь Євген Карабецький. У жовтні Тетяна стала переможницею на дистанції 200 м на спині на Юнацьких Олімпійських іграх у столиці Аргентини – Буенос-Айресі. Вже не перший рік удостоюються нагород тхеквондист Сергій Усков разом із тренером Юрієм Лєсовим, які успішно представляють республіку на міжнародних змаганнях. Кікбоксер Максим Казаку став чемпіоном світу з кікбоксингу WAKO серед юніорів. Його наставник – Іван Деркаченко разом з ним також отримав нагороду. Кращою ігровою командою Придністров’я названо столичний ФК «Шериф», який нині в черговий раз став чемпіоном Молдови з цього популярного виду спорту. Головний тренер футбольного клубу тираспольчан Горан Саблич був визнаний кращим тренером.

По закінченні заходу наш кореспондент поспілкувався з Тетяною Салкуцан. «Я ціную кожну свою медаль, яку завоювала на змаганнях. Перемога в Буенос-Айресі стала важливою подією. Попереду наступні старти з сильними суперниками. Важливо підтвердити право на олімпійську путівку в Токіо», – сказала наша чемпіонка.

Редакція газети «Гомін» бажає всім нашим спортсменам досягти нових висот і перемог у 2019 році.

Олександр   ЗАЙЧУК.