Вони завжди на варті безпеки держави

Важливу роль в історії нашої молодої республіки відіграє Чорноморське козацьке військо. На початку 90-х років минулого століття козаки стали на захист держави разом з іншими громадськими організаціями патріотичного спрямування.

У Культурно-просвітницькому центрі ПДУ імені рівноапостольних Кирила і Мефодія 17 грудня відбувся урочистий сход, присвячений 27-й річниці відродження Чорноморського козацького війська на території Придністров’я. Привітати козаків зі святковою подією прийшли: перший Президент ПМР Ігор Смирнов, заступник Голови Уряду Олексій Цуркан, міністр державної безпеки, генерал-майор Валерій Гебос, військовий отаман ЧКВ, генерал-майор Ігор Небейголова.

Хвилиною мовчання учасники урочистостей вшанували пам’ять козаків, які загинули під час захисту нашої республіки від агресії Молдови у 1992 році.

Валерій Гебос оголосив вітальний адрес Президента ПМР Вадима Красносельського: «Від органів державної влади та управління вітаю вас із цією важливою датою. На сьогодні ЧКВ є надійною опорою придністровської держави. Козаки охороняють спокій придністровців, несуть службу в прикордонних військах, виховують почуття патріотизму в молодого покоління. Бажаю вам міцного здоров’я, миру та добробуту».

Олексій Цуркан привітав чорноморських козаків від імені Голови Уряду Олександра Мартинова: «За цією датою – долі людей, їх повсякденна праця, воля, служіння державі, ратні подвиги та героїзм. Козаки завжди були там, де небезпечно і важко, де кипить боротьба за справедливість і віру. Нині завдання «чорноморців» розширилися, тому що важливо не тільки зберегти славу козацтва, а й примножити її своїми справами: виховувати молоде покоління, прилучати ще більше придністровців до звичаїв і традицій козацького руху, козацької культури. Мирного неба, впевненості у завтрашньому дні вам і вашим сім’ям».

Ігор Смирнов теж відзначив важливу роль козаків: «Це свято тих, хто ніколи не зганьбив своєї честі та гідності. Найголовнішою місією козаків була, є і залишатиметься – захист своєї Вітчизни. Вони завжди здобували свободу для всіх народів. Велика вдячність козакам-добровольцям із Росії, України, які допомагали нам відстояти нашу республіку».

Після закінчення бойових дій на основі ЧКВ і ТРЗ був створений прикордонний загін, який відразу ж приступив до охорони державного кордону нашої республіки. 1993 року було сформовано окремий козацький прикордонний полк. Ігор Небейголова зазначив, що козаки й надалі готові стояти на захисті рубежів ПМР. Крім охорони державного кордону, на ЧКВ покладена місія з патріотичного виховання молодого покоління. У 2018 році в ЧКВ було проведено багато заходів, спрямованих на військово-патріотичне виховання молоді республіки.

З нагоди урочистої події військовослужбовцям ЧКВ вручили державні нагороди та присвоїли козацькі чини.

Володимир   ДАНИЛОВ.