Олімпіада з виборчого права до Дня Конституції

У День Конституції нашої держави, 24 грудня, в Культурно-просвітницькому центрі ім. Кирила і Мефодія відбулась церемонія нагородження переможців Республіканської олімпіади з виборчого права. Ініціаторами проведення заходу стали Центральна виборча комісія (ЦВК) спільно з Міністерством просвіти ПМР.

Відкриття олімпіади відбулося 18 грудня. У Палаці дитячо-юнацької творчості столиці зібралися 33 учасники (учні 10–11 класів організацій загальної освіти, а також суворовці та кадети) з усіх районів республіки.

Республіканська олімпіада з галузі правових знань проводилася в Придністров’ї вперше. Організатори акцентували увагу на головній меті: підвищити інтерес учнів до реалізації свого конституційного права обирати й бути обраним, збагатити знання учасників, надати їм можливість більш впевнено почуватися в електоральних процесах. Право обирати й бути обраним є одним із важливих прав людини і громадянина.

«Що глибшими будуть ваші знання з історії, політики, суспільствознавства, то самостійніше ви зможете зробити свій вибір і прийняти правильне рішення. Ви побачите, що у ваших руках не одна, а тисяча можливостей, успіх реалізації яких у більшості випадків залежить тільки від вас», – звернулася до старшокласників зі словами напуття голова ЦВК Олена Городецька.

Учасникам олімпіади необхідно було виконати дев’ять завдань за 120 хвилин. Робота містила такі завдання, як тестування, розв’язання проблемних задач, визначення порушень принципів виборчого права і хронологічного порядку виборчого процесу, рішення кросворду тощо. Крім того, учням пропонувалося написати текст-звернення до молодих виборців, яким переконати їх взяти участь у виборах, донести до кожного важливість і необхідність участі в електоральних процесах. Творча робота охоплювала складання заклику-гасла, який зміг би спонукати виборця прийти на виборчу дільницю і виконовати свій громадянський обов’язок.

Урочисте нагородження переможців олімпіади проводилося в знаковий для республіки День Конституції, прийнятої 24 грудня 1995 року на всенародному референдумі. «Конституція – це наш фундамент, це одна з найдемократичніших конституцій у світі», – підкреслила голова ЦВК Олена Городецька.

Організатори відзначили високий рівень підготовки школярів до олімпіади, глибину їхніх знань, а також допомогу педагогів, які їх підготували. Більшість питань і завдань олімпіади не розкривалися в шкільній програмі, а стосувалися вже університетської освіти, вони вимагали правових знань і самостійності в оцінці громадських і політичних явищ.

Із загальної кількості робіт виділили дев’ять лауреатів. Так, третє місце між собою розділили учениці Тираспольської СШ № 11 Анастасія Жекова, Кам’янської ЗОСШ № 3 Аліна Шаповалова та Рибницької російсько-молдавської СЗОСШ № 9 Єлизавета Бондатій.

Срібло олімпіади дісталося учениці Дубоссарської гімназії № 1 Мілені Королевській, учениці Рибницької російської СЗОШ № 6 Марії Шептелуть і учениці Краснянської СЗОШ Слободзейського району Владиславі Шапа.

Переможцями ж стали учень Тираспольської СШ № 18 Карим Фурдуй, Карен Гаспарян з Бендерської гімназії № 1 та Іван Кавтя – учень Кам’янської СЗОШ № 2.

За підсумками перевірки виконаних робіт, журі окремо відзначило ті з них, що запам’яталися своїми гаслами-закликами до участі у виборах, зверненнями до молодих виборців та особливими, творчими підходами до розв’язання завдань олімпіади.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.