Підсумки, пріоритети та мрії

Педагог за освітою, вона 25 років працювала в Дністровському дитячо-юнацькому центрі, з них 10 – директором. Три роки тому була обрана народним депутатом, а потім і головою Дністровської міської Ради народних депутатів. На сьогодні Інна Фоміна легко орієнтується у складних економічних, юридичних та організаційних питаннях життєдіяльності міста енергетиків. Про підсумки роботи у 2018 році, пріоритети та плани на майбутнє вона розповіла нашому кореспондентові.

Цього року Радою було проведено 14 пленарних засідань, на яких розглянуто 59 питань, що стосуються різних аспектів життя Дністровська. Нині ми готуємося до ще однієї, останньої, сесії, на якій підіб’ємо підсумки виконання адресних програм за наказами виборців, програм з упорядкування міських територій, з капітального ремонту житлового фонду та об’єктів соціально-культурного призначення. Усі ці програми формувалися разом з держадміністрацією. Це наша спільна справа, узгоджена у всіх тонкощах і аспектах. Один раз на квартал держадміністрація звітує перед депутатами, куди та в якій кількості витрачені державні кошти. Спеціальна комісія робить аналіз виконання бюджету. Крім цього, за традицією, про підсумки своєї роботи на сесіях Ради звітують усі міські організації та установи. На кожній з них присутній глава держадміністрації Сергій Карюк, а також представники Рахункової палати та Прокуратури ПМР, з якими узгоджуються всі наші плани, положення та фінансові документи. Робота Ради й держадміністрації будується на принципах відкритості та прозорості, ділового та творчого партнерства.

Якщо у 2017 році увага здебільшого приділялася переоснащенню та ремонту освітніх установ, то у 2018-му пріоритетним було упорядкування Дністровська. Масштабним проектом стала реконструкція бульвару Енергетиків. Цій роботі передували підготовка проекту та пошук якісних матеріалів. Нині на бульварі вже укладають нову плитку. Придбані нові красиві лавки та урни, які до весни встановлять. На стадії завершення перебуває проект зі створення паркової зони. Реконструйовано фонтан, до весни буде готовий роледром. Здійснилася давня мрія городян – у Дністровську встановлена штучна ялинка, що дасть економію бюджетних коштів. Уперше центр площі прикрасили саджанці туї у діжечках, усе підготовлено до того, щоб вона стала пішохідною зоною.

Готується до реконструкції міський баскетбольний майданчик. Навесні наступного року він перетвориться в ігрову спорт-зону, з роздягальнею і необхідними санітарними умовами. Плануємо передати його спортивній школі.

У жовтні 2018 року у двох округах Дністровська відбулися додаткові вибори, оскільки два депутати склали свої повноваження у зв’язку з виїздом на постійне місце проживання за межі Придністров’я. Жителі обрали двох нових, молодих і енергійних депутатів – Олександра Карамана і Валентина Жемана.

Протягом останніх трьох років раз на рік кожному депутатові Дністровської міської Ради (всього їх 15 осіб) виділялося по 10 тисяч рублів ПМР на упорядкування прибудинкової території свого виборчого округу. Кожен депутат провів збори виборців, склав протокол і кошторис витрачання коштів. Цього року пріоритетним напрямком у виконанні наказів було бетонування прибудинкових територій. Усі подібні роботи, як правило, виконує наше Дністровське МУП ЖЕУК. Його директор Олег Чебан завжди йде назустріч депутатам, і роботи виконуються у визначені терміни. Депутат Катерина Вербицька організувала бетонування та упорядкування на вул. Будівельників, №№ 42, 44, 46, 48. Вона залучила й жителів до озеленення і наведення порядку у дворах. Депутати Ольга Москаленко, Володимир Кудренко і Роман Мізернюк у своїх округах займалися заміною лавок. За бажанням жителів округу № 12 депутат Володимир Янішевський організував у дворах установку дитячих гойдалок. Це складне завдання, тому що замовлення повинна виконувати тільки та організація, в якої є спеціальна ліцензія на такі види робіт. Депутат Світлана Мансурова першою виконала всі накази жителів свого округу.

Для Дністровська залишається актуальною проблема відновлення дорожнього покриття. Доріг у місті – понад 60 кілометрів, а дорожній фонд у нас невеликий, тому держадміністрація намагається освоїти всі кошти, що виділяються. Поступово ця проблема вирішується: на вулицях зроблено ямковий ремонт, радує свіжим асфальтовим покриттям вулиця Комсомольська, на вулиці Будівельників і в районі міської лікарні з’явилися нові тротуари.

Щодо перспектив на 2019 рік, ми плануємо продовжити роботи з покращення вигляду нашого міста. Після затвердження бюджету Дністровська (як правило, це відбувається до кінця січня) розпочнеться розроблення конкретних програм. На баланс міста буде переведено БК «Енергетик», отже, покращиться культурно-масова робота. Особлива увага приділятиметься екологічному напрямку: ми мріємо знову взяти участь у Республіканському конкурсі «Чисте місто», в якому вже були переможцями. Словом, на місці не стоїмо. Новий 2019 рік, оголошений Президентом Роком екології, принесе нам нові турботи й нові досягнення. Головне, щоб він був для всіх нас мирним, плідним і щасливим!

Лара   ЧАЙКА.