Текстильний флагман Придністров’я

Одне з найважливіших і найкрупніших виробництв Придністров’я, яке нині по праву має статус флагмана текстильної промисловості, – ЗАТ «Тиротекс» – святкує ювілей.

Перший пробний метр тканини, з якого і почалася історія розвитку підприємства, на заводі з’явився 45 років тому. На честь цієї знаменної для підприємства та всієї республіки події в Тираспольському об’єднаному музеї минулого тижня відбулося відкриття виставки, яка розповідає про становлення та розвиток колишньої фабрики. На заході був присутнім і кореспондент нашої газети, який спеціально для читачів «Гомону» дізнався, які цікаві експонати можна буде побачити у музеї.

Експонати, представлені в експозиції, збирали протягом десятиліть – саме так можна охарактеризувати роботу музейних фахівців та співробітників фабрики «Тиротекс», які з самого відкриття підприємства бережно складали колекцію, щоб зберегти найважливіше з історії. Завдяки цьому, жителі республіки тепер мають можливість побачити, з чого починалося становлення одного з найкрупніших підприємств Придністров’я. Адже зберігати є багато чого: будівництво текстильного гіганта тривало 10 років, участь у його спорудженні брали фахівці всіх республік колишньої СРСР. «Будова століття» увібрала в себе увесь накопичений на той час досвід радянської та зарубіжної практики.

Усього на виставці представлено понад 60 різноманітних предметів, серед яких можна побачити як зразки перших виробів «Тиротексу», так і новітні колекції текстилю. Серед експонатів можна побачити почесні грамоти співробітників підприємства та підбірки фотоматеріалів, що відображають моменти роботи текстильного гіганту.

«Очевидно найцікавішим і найбільш цінним з експонатів нашої виставки є перший пробний метр тканини, який був випущений «Тиротексом» у 1973 році, а також бобіна першої пряжі. В музеї представлені фотографії з історії розвитку заводу: будівництво підприємства і житла для працівників; що відображають виробничий процес: виготовлення ниток, тканин та виробів. – зазначила старший науковий співробітник відділу історії Наталія Немченко. – Є тут навіть зразки продукції, яка випускалася в 70-і роки. Відвідувачі можуть помітити, як змінилися якісні параметри: текстура тканини, її забарвлення та виконання виробу».

За 45 років діяльності підприємство «Тіротекс» стало унікальним виробничим комплексом з великою інфраструктурою, розвиненою технічною, науковою та організаційною базою. Нині текстильна компанія забезпечує не тільки все Придністров’я якісною продукцією, а й працює на зовнішній ринок – у 30 країнах світу. Таке міжнародне співробітництво принесло установі багато державних і світових нагород, серед яких «Золота Арка Європи», «Золотий глобус» та три «Діамантових Зірки».

За високими міжнародними та національними нагородами компанії «Тиротекс» стоїть щоденна праця всього багатотисячного колективу, і бути першими – це не тільки почесно, а в той же час відповідально. Одностайна думка міжнародно визнаних експертів означає, що продукт повністю відповідає запитам партнерів і гідно конкурує з провідними світовими брендами. Нагороди стимулюють постійно підтримувати високу репутацію торговельної марки на ринку.

Ознайомитися з експозицією жителі міста та гості столиці матимуть можливість до 11 лютого. Глибокі знання, ерудиція, талант і натхнення співробітників музею допоможуть вам більше дізнатися про флагман текстильної промисловості Придністров’я.

Успіхи, досягнуті на міжнародній текстильній арені, додають продукції компанії «Тиротекс» ще більше популярності у вітчизняних покупців. Вона має стабільний попит на виставках-продажах, присвячених до визначних дат, до професійного свята працівників легкої промисловості, на ярмарках проекту «Купуй придністровське!», а також кожного дня.

Ольга   СТОЯНОВА.