А що було видно в дзеркалі преси?

Кореспонденти республіканської газети «Гомін» у 2018 році, оголошеному Президентом Роком рівних можливостей, розповідали про особливих людей та їхні проблеми. Від посадовців, яким доводиться щодня вирішувати їх, часто можна почути (на різних рівнях), що пишуть про це мало і часто не так, як вони хотіли б.

Ми проаналізували близько 40 інформаційних повідомлень зазначеної тематики, опублікованих з січня по грудень 2018 року в нашій газеті. У результаті такого аналізу ми виділили кілька домінуючих тем.

Як усе починалося

Кореспонденти, буквально з перших моментів після оголошення Року рівних можливостей у ПМР, почали просвіщати читацьку аудиторію. Вони пояснювали читачам головну ідею такого незвичного кроку: забезпечити повну інтеграцію людей з обмеженими можливостями в суспільство. Розповідали про те, що розмовами тут не обмежитися: почалися зустрічі головних осіб Уряду і Верховної Ради з керівниками громадських організацій, які представляють інтереси особливих людей. На таких зустрічах відповідним відомствам і організаціям були поставлені завдання протягом місяця створити програму, в якій будуть враховані всі звернення і скарги громадян.

Про безбар’єрне середовище

Уже в лютому в газеті з’явилася однойменна рубрика «Рік рівних можливостей». Тепер кореспонденти перейшли від слів до справи. Вони вирушили у навчально-виробниче підприємство «Рассвет», засновником якого є республіканське товариство сліпих у Придністров’ї. Поспілкувавшись із директором закладу Тетяною Новіковою, кореспондент газети Аліса Коханова розповіла всім придністровцям жалісну історію про людей з проблемами зору, це «…не просто люди, здоров’я яких сильно підірване, це люди, які змушені існувати у світі з великою кількістю бар’єрів, намагаючись їх долати». У публікації наголошується, що всім нам необхідно змінити філософію свого ставлення до проблеми.

Благодійні акції

Ні для кого не є секретом, що багатьом людям з обмеженими можливостями здоров’я іноді просто не вистачає грошей на придбання ліків, інвалідної коляски й навіть найнеобхідніших продуктів харчування. Це сумно усвідомлювати, але робити щось треба. Співробітники нашої газети вирішили постійно висвітлювати проблему і розповідати про ту матеріальну допомогу, яку надають пересічні громадяни під час проведення благодійних акцій. Про приклади милосердя, які допомогли Єгору Завтурову з Дубоссар, Майі Лукащук із Кам’янки, Ангеліні Трублаєвич із Хрустової, Дмитрові Солодкому з Тирасполя і багатьом іншим людям повідомили наші кореспонденти.

Крім того, в республіці почали функціонувати різні рухи активістів, ініціативних груп та благодійних фондів. Про один із них для людей з порушенням опорно-рухового апарату «Світ рівних можливостей» ми також розповіли на сторінці газети.

Інклюзивна освіта

Ця тема останнім часом обговорюється у ЗМІ все частіше: аналізують різні підходи, нормативно-правове забезпечення такої освіти, конкретний досвід, який упроваджується у нас досить повільно через неоднозначне до нього ставлення в суспільстві та й в учительському середовищі. Ми не могли не звернути увагу на цю зворушливу тему й тому відвідували заходи, громадські організації інвалідів, спілкувалися з батьками та вчителями. Великий інтерес у читачів викликала, наприклад, стаття «Нічого для нас без нас», в якій показано приклад батьківської стійкості й, може, в якійсь мірі протистояння, опір агресивній частині суспільства (на жаль, є і таке). Сім’я Дамаскіних у Бендерах влаштувала свого 12-річного сина з діагнозом ДЦП на навчання у звичайну середню школу. Ризикнули, і все вийшло: хлопчик добре вчиться, навіть краще, ніж деякі його однокласники, а найголовніше – він став для них рідним.

Про технічні засоби реабілітації

Йдеться про протезування, забезпечення автомобілями та інвалідними візками. Протягом року ми розповідали про це. Зокрема на сторінках «Гомону» йшлося про облаштування пандусів, з’їздів, кнопок виклику, встановлення віброзвукових світлофорів тощо. Не оминули журналісти й момент передачі генеральним директором ЗАТ «Молдавська ДРЕС» Олексієм Ширмою головному лікарю ДУОЗ «Дністровська міська лікарня» Анатолію Білоусу документи на сім нових сучасних інвалідних колясок з електроприводом і широкими можливостями їх використання.

Проаналізований обсяг журналістських матеріалів, звичайно, не вичерпує всієї кількості публікацій, присвячених проблемам людей з обмеженими можливостями. Але вони дають підставу зробити наступні висновки: серед актуальних тем Року рівних можливостей немає жодної, якої не торкнулося б перо кореспондентів газети «Гомін». Проведений аналіз показав, що це і медичні аспекти реабілітації, і вивчення міжнародної практики, і працевлаштування та правовий захист людей з обмеженими можливостями здоров’я.

Рік наближається до свого календарного завершення, але добрі справи триватимуть. Поміркувавши над прожитими днями й пережитими емоціями, працьовитий і свідомий колектив нашої газети продовжить публікацію матеріалів про повсякденне життя людей з обмеженими можливостями, про те, як конкретні люди інтегруються в суспільство, як відбувається їхня соціалізація, як вони здобувають освіту, працюють, як долають часто вимушену самотність, як створюють сім’ї, як відпочивають. Ми постараємося бути ближче до них. І, звичайно, у своїх публікаціях будемо нагадувати: не забувайте про тих, кому потрібно трохи більше, ніж усім іншим. І всім нам нагадуватимемо про увагу і милосердя, адже вони такі ж, як ми, а може, кращі за нас, оскільки добре знають, що таке повноцінне життя.

Олена   ДВОРСЬКА.