Рибниця славиться творчими людьми

Головним завданням позашкільної освіти та виховання є створення умов для творчого, інтелектуального, духовного й фізичного розвитку дітей та учнівської молоді у вільний від навчання час. Реалізувати творчу і духовну складову додаткового навчання покликані, зокрема, художні школи. Ось уже 55 років рибницькі діти мають можливість долучатися до прекрасного.

Муніципальний освітній заклад додаткової освіти «Рибницька дитяча художня школа» заснований 1963 року. Щорічно тут прилучаються до образотворчого мистецтва понад 225 дітей. Цією установою відкриті профільні класи при СШ № 9, при школі-інтернаті села Попенки. Про рівень початкової художньої освіти в нашому місті свідчить той факт, що багато викладачів школи самі колись навчалися саме тут, багато відомих художників теж починали свій творчий шлях у цих стінах, і про це красномовно свідчать виставки, організовані протягом багатьох років і в школі, і у виставковій залі Палацу культури. Багато випускників закінчили середні спеціальні та вищі навчальні заклади художньої спрямованості.

Провідними дисциплінами цього закладу є малюнок, живопис, станкова й декоративна композиція, скульптура та історія мистецтв. Заняття з малюнка і живопису ведуться в руслі єдиної методики, основу якої становить академічна школа. Учні досягають високих показників у творчому навчанні, й це підтверджується численними перемогами в республіканських і міжнародних конкурсах та виставках.

У день святкування 50-річчя школи відбувся перший Міжнародний конкурс дитячого малюнка «Райдуга талантів», в якому взяли участь юні художники з Придністров’я, Молдови та України. На сьогодні він уже має свою історію й велику кількість учасників – майбутніх живописців із Придністров’я, Молдови, Румунії, України та Росії.

Свій 55-річний ювілей Дитяча художня школа відзначила відкриттям виставки робіт учнів та викладачів цієї установи в картинній галереї Палацу культури. Складається вона з творів, виконаних у період 2017–2018 років. Експозиція розкриває лише невелику частину тематичних і художніх аспектів дитячого образотворчого світогляду в його тимчасових і подієвих станах і змінах.

Привітав митців заступник глави держадміністрації з соціальних питань Юрій Молдовський: «Рибниця традиційно славилася творчими людьми. Нинішня виставка показує, що однією з сильних сторін містян є живопис, зокрема передача прекрасного на полотні різними видами технік», – зазначив він і побажав художній школі процвітання, подальшого розвитку, а її вихованцям – здоров’я, добробуту і творчих успіхів.

«Не всі учні, звичайно, можуть стати художниками, та головна мета школи – естетичний розвиток молодого покоління», – наголосив директор Дитячої художньої школи Юрій Фрикацел.

Гостями святкування були: представник міської та районної Ради народних депутатів Галина Цуркан, викладачі кафедри декоративно-прикладного мистецтва Рибницької філії Придністровського держуніверситету ім. Т. Г. Шевченка Ігор Мосійчук та Олексій Покусинський, випускники й учні художньої школи.

Влад   ПЕТРОВ.