Довгострокова перспектива

Наприкінці грудня в Міністерстві просвіти відбулося засідання Колегії, на якій обговорили проект Концепції розвитку початкової та середньої профосвіти на період до 2023 року, методику проведення експертизи діяльності організацій, що реалізують програми початкової та середньої освіти в процесі атестації, інформацію про впровадження практико-орієнтованої (дуальної) системи навчання в ПМР у 2018 році.

Концепція була розроблена з метою визначення основних напрямів державної політики в галузі підготовки кваліфікованих робітників, фахівців із середньою професійною освітою в ПМР на довгострокову перспективу.

Проведений комплексний аналіз ринку праці й професійної освіти дозволив визначити у системі початкової та середньої професійної освіти три групи проблем, пов’язаних з реальними показниками самої системи, обумовлених недостатньою готовністю галузі освіти задовольнити потреби економіки держави в кадрах.

Для досягнення поставленої мети передбачається створення сучасних умов для забезпечення потреби галузей економіки ПМР у кваліфікованих робітниках і фахівцях із середньою професійною освітою. На колегії було наголошено на підвищенні якості початкової та середньої професійної освіти.

Проект Концепції був схвалений членами Колегії й найближчим часом буде направлений на узгодження до відповідних відомств.

Обговорюючи інформацію про реалізацію практико-орієнтованого (дуального) навчання, було зазначено, що з 1 вересня 2018 року 117 студентів навчаються в чотирьох організаціях середньої професійної освіти за практико-орієнтованими основними освітніми програмами за професіями та спеціальностями для легкої промисловості, важкої промисловості та галузі енергетики.

Упродовж 2018 року одержали свідоцтво про професійну підготовку 44 студенти, 13 з яких здобули кваліфікацію «Швачка» і 31 – «Оператор швацького устаткування». Тепер вони працюють в ЗАТ «Одема» ім. В. Соловйової та у ТОВ ТПФ «Інтерцентр-Люкс».

Планується поширення практико-орієнтованої (дуальної) системи навчання на такі галузі, як дорожня, будівельна, сільське господарство.

Колегією було затверджено низку заходів, спрямованих на розвиток практико-орієнтованої (дуальної) системи підготовки кадрів у 2019 році.

Олена   ДВОРСЬКА.