Рибницькому ліцею – 15

Рибницький теоретичний ліцей-комплекс був створений 15 років тому на базі російської середньої загальноосвітньої школи № 2 як загальноосвітній навчальний заклад нового типу, що забезпечує навчання та виховання творчої особистості за програмами підвищеного рівня. Основне завдання ліцею – підготовка найбільш обдарованих учнів 8–11 класів відповідно до їхніх індивідуальних здібностей і покликань для вступу до вищих навчальних закладів.

Концепція ліцейської освіти, що поєднує загальноосвітні цілі з професійною підготовкою учнів на основі особистісно-орієнтованої та творчої організації всього навчально-виховного процесу, була сформульована з урахуванням досвіду роботи кращих ліцеїв Москви, Санкт-Петербурга, Нижнього Новгорода, України, Молдови.

За роки, що минули від дня заснування ліцею, вже багато зроблено в обраному напрямку розвитку: визначено навчальні плани, робочі програми та методики викладання, створено творчий педагогічний колектив і необхідні структури управління, накопичено великий практичний досвід. А головне – ця концепція дає очевидні практичні результати. Усі випускники-ліцеїсти вступають до вишів Придністров’я, Росії, України, Молдови, Білорусі, Польщі, Німеччини, Америки.

Велика заслуга у цьому і вчителя математики Ліни Кислякової, яка працює в освітньому закладі вже близько півстоліття. У міському конкурсі «Працею заслужена пошана» Ліна Аркадіївна здобула звання «Кращий учитель року». Учні, батьки та колеги бажають творчому, ініціативному, невтомному педагогу перемоги у республіканському конкурсі «Людина року».

Зі святковою датою колектив ліцею привітали заступник глави держадміністрації Юрій Молдовський та секретар міськрайради народних депутатів Дмитро Багрін. За сумлінну працю і високий професіоналізм у справі виховання молодого покоління вони вручили педагогам Почесні грамоти. Серед нагороджених – Інна Левко, Марина Постоєва, Лариса Сосновських.

«Юнакам і дівчатам бажаю гордо нести звання ліцеїста і максимально використовувати всі можливості, щоб реалізуватися у стінах закладу, діставши хороший старт для подальшого розвитку», – сказав заступник глави.

Директор закладу Зоя Герасимова повідомила, що завдяки підтримці керівництва міста та управління народної освіти до Програми розвитку Рибницького району і міста Рибниці на 2019 рік включено придбання трьох лабораторій для ліцею з основних профільних предметів: хімії, біології, фізики. На сьогодні в ліцеї навчаються 414 дітей і трудяться 52 вчителі. З року в рік зростає кількість призерів олімпіад, випускників-медалістів. З 2003 по 2018 рік 65 учнів закінчили заклад із золотими медалями, 46 – зі срібними. Безперечно, поповнення матеріально-технічної бази сприятиме підвищенню якості освіти.

Свято супроводжували яскраві творчі виступи ліцеїстів, педагогів, танцювального колективу «Амелі». Привітання лунали від вдячних випускників, першокласників, почесних гостей і колишніх співробітників. Теплі слова і найкращі побажання у своєму відеопривітанні передала перший директор ліцею Зоя Зайцева. До речі, саме їй 15 років тому в урочистій обстановці вручив свідоцтво про реєстрацію ліцею нинішній глава держадміністрації В’ячеслав Фролов, який на той час був начальником Рибницького відділення ДУ «Реєстраційна палата ПМР».

Ілля   ПАВЛЕНКО.