Ще одну сторінку перегорнуто

На початку нового року за традицією всі підбивають підсумки року минулого та планують роботу на наступний етап. Яким був 2018-й для Товариства української культури (ТУК) імені Б. Палагнюка Рибницького району та міста Рибниці, які події вписано до його літопису, розповіла його голова Тамара Король.

Основним завданням товариства була і залишається допомога українцям, які проживають у місті Рибниці та Рибницькому районі. Минулий рік видався досить складним, і у людей виникало безліч проблем та питань, з якими вони зверталися до «Українського дому». Ми намагалися всіх підтримати та допомогти. Упродовж 2018 року наше товариство організувало сім консульських прийомів, на яких рибничани-українці та громадяни України змогли дістати професійні консультації та допомогу щодо розв’язання своїх проблем. Це, насамперед, набуття громадянства України, реєстрація дітей, які народилися у громадян України, постановка та зняття з консульського обліку тощо. Актуальним було питання зменшення вартості закордонного паспорта та набуття статусу закордонного українця. Торік, здобувши такий статус, випускниця Рибницької СШ № 3 Карина Коцюбинська за квотою вступила до українського вишу.

Багато питань стосувалося проблеми перетину українсько-придністровського кордону на контрольно-пропускних пунктах  «Вадатурків – Шершенці» та «Жура – Федосіївка». Вони залишаються відкритими, а тому актуальними.

Члени нашого товариства відзначили День соборності України, День прапора разом із представниками Посольства України в РМ. День незалежності України ми відсвяткували у колі представників Спілки українців Придністров’я. Урочистий мітинг біля пам’ятника Т. Г. Шевченку в місті Тирасполі перетворився на справжній культурний захід, на якому лунали українські вірші та пісні.

Посольство України в РМ організовує зустрічі з представниками всіх українських громад Молдови та Придністров’я з метою зближення українців нашого регіону. Питання про діяльність та можливості спільної роботи українських громад розглядалися на зустрічі з першим секретарем Посольства України в РМ Наталею Журбенко. Першочерговою є допомога щодо забезпечення підручниками шкіл, де вивчають українську мову та літературу.

Не оминає своєю увагою представництво України й активістів товариства. Так, Грамотою Посольства України в РМ нагороджені директор МОЗ «Рибницька українська середня загальноосвітня школа № 1 з гімназичними класами ім. Лесі Українки» Світлана Чоботарська та учасник самодіяльного народного ансамблю української пісні «Барвінок» Андрій Плугар. Роботу керівника методичного об’єднання учителів української мови та літератури й кореспондента газети «Гомін» Галину Крижанівську відзначено Подякою Посольства України в РМ.

Задля налагодження зв’язків з освітніми закладами міста та району, в яких вивчається українська мова, було організовано кілька зустрічей. Одна з них відбулася в «Українському домі», де колишній керівник Консульства України в місті Бєльці Святослав Драч зустрівся з керівництвом школи № 1. Другу зустріч, уже з усім педагогічним колективом, провів нинішній керівник цього відомства Олег Євдокимов у самій школі, куди незабаром завітав ще й на свято посвяти першокласників у козачата.

Березень для українців пов’язаний з Т. Шевченком. Традиційно школярі міста та району збираються вшанувати його пам’ять на конкурсному заході «Шевченківські читання». Кращих
читців ми відзначаємо грамотами та заохочувальними призами Адже щороку цей конкурс відкриває нові таланти та вражає своєю душевністю.

Даниною пам’яті та вшануванням Великого Кобзаря стало відкриття в Красненьській СШ погруддя Тараса Шевченка. Важливими для нас є і заходи з ушанування пам’яті засновника нашої громади та першого голови Спілки українців Придністров’я Олександра Бута, могилу якого ми відвідали цього року в його рідному селі Рашкові.

Звичайно, члени товариства беруть активну участь і в усіх заходах міського та республіканського значення. Урочистою подією 2018 року для нашого товариства стало святкування 25-річчя створення самодіяльного народного ансамблю української пісні «Барвінок» під керівництвом Володимира Мефодовського. У Палаці культури з цієї нагоди відбувся концерт і творча зустріч з першими керівниками колективу та членами громади.

У листопаді на XV Республіканському фестивалі української пісні «Пшеничне перевесло» жіночий колектив ансамблю «Барвінок» посів перше місце. Дитячий колектив «Золоті дзвіночки» та солістка Галина Маланчук у своїх номінаціях посіли треті місця. За творчі здобутки самодіяльний народний ансамбль української пісні нагороджено Подякою Президента ПМР.

До новорічних свят ТУК міста Рибниці, Спілка українців Придністров’я ім. О. Бута за сприяння міжнародної громадської організації «Український центр «Співробітництво» провели акцію «Я – українець», метою якої є заохочення молодого покоління до подальшого розвитку української культури, просвіти, звичаїв та традицій. Так, на новорічні вистави біля ялинки з подаруночками для дітей вони завітали до школи № 1 та дитячого садочка № 8 міста Рибниці.

Ось так завершився 2018 рік – у колі дітей, усміхнених, щасливих, веселих. Саме вони й дають нам позитивний імпульс і надихають на нові звершення заради них. І що стосується наших планів на 2019 рік, то питання створення всіх необхідних умов для розвитку та освіти нашої дітвори буде головним.

Влад   ПЕТРОВ.