Новий рівень медичної допомоги

З нинішнього року на новому, більш високому рівні надаватиметься медична допомога майже 2 500 жителям Кузьмина і довколишніх населених пунктів. Поліпшення якості медобслуговування стало можливим завдяки «переселенню» сільської амбулаторії до нових приміщень.

«До кінця 2018-го амбулаторія розташовувалася в будівлі, спорудженій у першій третині минулого століття. Напівзруйнована за роки безгосподарності, вона вже не підлягала ремонту. Найгіршим було те, що Кузьминська амбулаторія, яка також обслуговує мешканців Окниці, Грушки та Фрунзівки, залишалася єдиною медичною установою Кам’янщини, не підключеною до газопроводу та водопроводу. Через відсутність централізованого опалювання весь колектив по півроку – тобто впродовж осінньо-зимового сезону – тулився в одному приміщенні довкола печі. Її розпалювання та підтримка вогню забирали багато часу не тільки санітарки Олени Китайки, а і завгоспа Миколи Лікія, який забезпечував паливом і сам рубав дрова. Селяни, що приходили на прийом, змушені були довго чекати, адже огляд і процедури медсестри здійснювалися в одному кабінеті. У таких умовах складно було дотримувати всі норми санітарно-епідемічного режиму», – розповів головний лікар Кам’янської центральної районної лікарні Олег Бирка.

Коштів на розв’язання проблем ні в профільному міністерстві, ні в дотаційній районній казні не було. І лише реалізація програми Фонду капвкладень посприяла створенню в Кузьмині необхідних умов для якісної первинної діагностики та лікування селян. Окреме крило місцевої школи, яке не використовувалося через малу чисельність учнів, вирішено було реконструювати під амбулаторію. «Плюсів» цей варіант мав чимало: стан будівлі – гарний, опалюється вона від газової котельні та підключена до систем водопостачання і відведення каналізаційних стоків. Це означає, що на перепланування приміщень витратили не дуже великі гроші. Дійсно, в облаштування амбулаторії (ремонт електропроводки та підлоги, штукатурку стін та установку сучасних пластикових вікон і дверей, виконання оздоблювальних робіт) – вклали близько 200 тисяч рублів.

Реконструкцію об’єкта здійснив колектив Кам’янського ВУЖКГ, залучаючи до ремонту і селян. Це дозволило місцевим будівельникам заробляти гроші в рідному краю, залишаючись зі своєю сім’єю, а не шукати кращої долі на чужині. За декілька місяців вони упорядкували приміщення – і в останні дні грудня сільські медики змогли гідно оцінити умови, в яких віднині працюватимуть.

«Обладнано кабінети для прийому різних категорій відвідувачів. Тепер вагітні та діти не чекатимуть у загальній черзі, – з гордістю показують свої робочі місця медсестри Ольга Коротинська і Любов Подгородецька. – Є процедурний кабінет і пункт реалізації медично-фармацевтичної продукції. Відновлено діяльність палати денного стаціонару, де селяни отримують різноманітні процедури та лікування під постійним наглядом медперсоналу».

У кожному приміщенні відчувається та неповторна свіжість, яка буває лише після недавно проведеного ремонту. А ще досвідчені медсестри Любов Подгородецька, Ольга Коротинська та їхня вірна помічниця Олена Китайка, яка відповідає за чистоту і порядок в амбулаторії, створили в кабінетах по-домашньому затишну атмосферу і чекають перших пацієнтів (на фото). Проте в день урочистого відкриття Кузьминської сільської амбулаторії селяни прийшли до медичної установи не зі звичними скаргами на самопочуття. Вони виступили в ролі членів комісії, що приймає об’єкт після реконструкції. І це правильно. Адже хто краще, ніж люди, які повсякденно користуються послугами амбулаторії, можуть гідно оцінити різницю між тим, як було, і тим, як стало? Селяни відразу ж відзначили, що в приміщеннях тепло та просторо, і те, що сільська амбулаторія тепер розташована не на околиці, а у центрі населеного пункту, отже добиратися стало зручніше. Уважно оглянувши нові кабінети, відвідувачі щиро подякували всім, хто брав участь у створенні комфортних умов, починаючи від керівництва республіки та району – до будівельників.

Глава Кам’янської держадміністрації Володимир Бичков повідомив селянам, що на весну заплановано роботи з упорядкування прилеглої до амбулаторії території. Адже красивими та затишними мають бути не лише будівлі та інтер’єр приміщень, а все, що нас оточує.

Тетяна   ГРИЦЮК.