Бендерські калачі для придністровців

Відзначення цілого ланцюжка новорічних свят у кожній придністровській родині відбувається під впливом народних традицій – українських, молдавських, російських чи болгарських… У кожній оселі красується ялинка, на Різдво стіл прикрашає смачна кутя та різноманітні ласощі. Проте жодна сім’я не обходиться без такого важливого атрибуту, як калач. Свіжий, пухкий, ароматний та смачний він обов’язково перебуває на кожному столі.

До того, як потрапити до споживачів, цей святковий символ проходить довгий і складний шлях виготовлення на підприємствах нашої республіки. Великий попит та високу оцінку здобув у придністровських споживачів калач, який виробляється на Бендерському хлібокомбінаті, отже розповімо саме про нього.

Поступово згортається і стихає феєрія новорічних свят, і люди повертаються до звичайних трудових буднів. Але для співробітників хлібокомбінату вони не припинялися й у святкові дні Нового року, бо свіжі булочки, духмяний хліб, та що найголовніше в ці дні – святковий калач, мають надходити на прилавки магазинів щоденно та своєчасно. Як зазначають фахівці заводу, основна робота по випуску калачів припадає на четверте, п’яте
та шосте січня.

«У цей час працюють відразу 2 бригади, оскільки у виготовленні обрядової продукції багато ручної роботи, все потрібно встигнути. Процес відбувається безперервно упродовж декількох днів поспіль. Готові калачі виходять безперервним потоком і своєчасно доставляються в торговельні підприємства. У такий спосіб, завдяки злагодженій роботі фахівців кожної ланки, в магазини потрапляє постійно свіжа та якісна продукція», – пояснила інженер-технолог кондитерського виробництва Бендерського хлібозаводу Світлана Ніколаєва.

Безпосередньо у виготовленні виробів беруть участь близько 40 осіб. Свій шлях кожен калач починає з замішування тіста, потім його ділять на шматки відповідної ваги за рецептурою. Далі відбувається процес формування джгутів та заготівок. Сформовані поки що сирі калачі на певний час потрапляють у шафи для вистоювання, де вони «відпочивають» – так відбувається підняття тіста. Останнім етапом все випікають, після чого всі вироби переміщують на склад готової продукції, а далі вже постачають у магазини республіки.

«Секрет високої якості та смаку нашого калача криється в чіткому дотриманні технології виготовлення тіста, правильному веденні всього процесу виробництва: вистоювання, випікання, і навіть упакування. Це все досить важливо, щоб на кожній стадії приготування тіста і подальшого формування цього виробу все було дотримано. Тоді ми матимемо гарний, пухкий продукт, який так подобається людям, і, не затримуючись довго на прилавках, швидко потрапляє на святкові столи», – розповіла Світлана Ніколаєва.

Виготовляти калачі для придністровців завод почав порівняно недавно – з 90-х років минулого століття. Упродовж 25 літ секретний рецепт підприємства залишається незмінним, але цього разу на прилавках магазинів з’явився новий вид калачів від Бендерського хлібозаводу.

«У поточному сезоні у нас з’явився новий калач з кунжутом. За рецептурою він схожий на дещо середнє між здобним і звичайним. Сподіваємося, що і цей продукт також стане популярним серед населення, – зазначила інженер-технолог. – Крім того, окремо ми готуємо калачі або короваї для різноманітних урочистих заходів під замовлення: на весілля, хрестини та інші свята. Це вироби за індивідуальними рецептами, в постійному асортименті вони відсутні, але їх виготовлення є цікавим, бо кожний такий виріб – особливий. Існують певні вимоги, за якими вони прикрашаються, тож щоразу вироби виходять різними, оскільки це індивідуальна робота».

Поступово відходить той час, коли калачі вироблялися кожною родиною самостійно у печі за давніми традиціями, рецептами й технологіями. Однак, незважаючи на це, і сьогодні люди мають бути впевнені, що святкові вироби, які виходять з печей хлібокомбінату, є такими ж смачними, пишними та гарними, як виготовлялися нашими предками століття тому.

Тетяна   БУКІНА.