Любимый город может спать спокойно

Одеський інтернет-портал «Думська» 14 січня розмістив на своїй сторінці сенсаційну новину: «Придністров’я під ковпаком: американський літак-розвідник здійснив обліт окупованої території Молдови».

Матеріал інформував читача про те, що вранці 14 січня 2019 року американський розвідувальний літак Beech MC-12W Liberty здійснив обліт «окупованої території Республіки Молдова – так званої Придністровської Молдавської Республіки».

«Приблизно об 11:00, – продовжив Одеський портал, – увійшовши з боку Чорного моря в повітряний простір України на заході від Одеси, він пролетів уздовж усього східного кордону Молдови». До опублікованого матеріалу додавалася фотографія літака, карта польоту і досить об’ємне обговорення одеситами цієї новини. Причому саме обговорення, як правило, складалося з безлічі брудних, злих і явно надуманих коментарів.

Слідом за «Думською» новину відразу підхопив інший інформаційний ресурс м. Одеси «ТАЙМЕР», який повідомив: «Близько полудня 14 січня американський літак-розвідник кружляв на відстані біля двох десятків кілометрів від Тирасполя з української сторони». Продовжило підливати масла у вогонь ІА «News Front», безапеляційно заявивши: «Американська розвідка дісталася до Придністров’я». Наприкінці дня новина була опублікована на десятках українських, молдовських і російських інформаційних порталів і телеграм-каналів. Розповіли про неї й на придністровському телеканалі.

Усе це викликало легку паніку серед тих жителів Придністров’я, Молдови та Одеської області, які регулярно переглядають інформаційні інтернет-ресурси й дивляться новинні телепередачі. Невже ми потрапили під ковпак? Невже американці й до нас дісталися? Але ми хочемо жити спокійно, довго і щасливо, тому що, як у пісні співається: «А на війні, як на війні, життя людини не в ціні».

Проте вже 15 січня на сайті Міністерства оборони ПМР з’явився офіційний коментар скандальної інформації, наданий головним військовим відомством нашої республіки: «Засобами радіолокаційної розвідки підрозділів протиповітряної оборони Збройних сил ПМР зазначене повітряне судно не було виявлено, державний кордон Придністров’я воно не перетинало. Ситуація щодо повітряного простору ПМР перебуває під постійним контролем засобів протиповітряної оборони».

А вранці 16 січня ІА «REGNUM» повідомило читачам, які полегшено зітхнули: «Літак-розвідник США до Придністров’я не долетів». Тож, шановні придністровці та, перш за все, тираспольчани, «…любимый город может спать спокойно».

Наталія   СИНЯВСЬКА.

 Для довідки

Літак-розвідник Beech MC-12W Liberty оснащений потужним радіоелектронним обладнанням і оптико-електронною системою, розміщеною на універсальній шарнірній підвісці під фюзеляжем, яка включає тепловізор третього покоління з матричною решіткою. Крім того, на літаку встановлений лазерний далекомір, телекамера зі спеціальним об’єктивом, є також можливість лазерного підсвічування цілей тощо.

Першу бойову місію цей літак виконав 10 червня 2009 року в Іраку. Виліт був проведений з іракської авіабази Балад. Літак виконав чотиригодинний політ для підтримки військ США та Іраку.