2018-й – рік становлення, а 2019-й – рік розвитку

У Дубоссарському районі підбили підсумки реалізації Програми наказів виборців за 2018 рік. У місті й районі вдалося виконати великий обсяг робіт з упорядкування й ремонту житлового фонду, зведення нових спортивних та ігрових майданчиків. Саме такі побажання направляли жителі району депутатам сільських, міської, районної та Верховної Рад.

Минулого року в Придністров’ї вперше був сформований фонд виконання наказів виборців, який реалізувався згідно з Законом «Про виконання наказів виборців». Так, для Дубоссарського району з державної скарбниці було виділено  300 тисяч рублів і закладено у місцевому бюджеті 430 тисяч рублів. Усього по 10 тисяч на кожного із 43 депутатів міськрайради, і по 100 тисяч на трьох депутатів Верховної Ради, які представляють інтереси дубоссарців у вищому законодавчому органі республіки. На думку керівництва району, всі накази – це дуже важливі побажання людей. Проблеми накопичувалися роками й не вирішувалися тривалий час через брак коштів. Більшість наказів стосувалася ремонту тротуарів, дахів, під’їздів, дворових територій, установки лавок, вуличного освітлення та інших видів робіт. У 2018 році їх вдалося виконати. За словами народних обранців, цього року така робота буде продовжена. Депутати пообіцяли, що кошти на реалізацію нових планів будуть збільшені вдвічі.

«Я вважаю, що це велика допомога для держадміністрацій, оскільки те, що вони не можуть виконати через нестачу коштів, ми підтримаємо. До 1 лютого ми зустрінемося з нашими виборцями на всіх округах, проаналізуємо й узагальнимо всі накази, визначимо пріоритетні напрямки й реалізовуватимемо їх уже цього року. Планів багато, люди звертаються з численними проблемами, більшість яких стосується ремонту житлового фонду та упорядкування. Минулий рік, дійсно, був роком становлення! 2019-й буде роком розвитку в нашій країні», – зазначив депутат Верховної Ради Петро Пасат.

У рамках Програми виконання наказів виборців у Дубоссарах також було побудовано три дитячі ігрові й спортивні майданчики: два у дворах житлових будинків по вулиці Дзержинського 47, Ломоносова 53 та один – у мікрорайоні «Південний». Крім нових гойдалок та гірок на місцях відпочинку встановлюють лавки, урни, спортивні споруди для занять вуличною гімнастикою. Відновили також спортивний комплекс біля багатоповерхового будинку по вулиці Дзержинського 70. Представники влади обіцяють, що у поточному році в Дубоссарському районі з’являться ще 10 нових дитячих майданчиків: 5 у місті й стільки ж у сільській місцевості.

2019 рік оголошений Президентом республіки Роком екології та благоустрою. Уже тепер є проекти з відновлення паркових зон і створення на їхніх територіях цікавих і затишних місць для організації відпочинку дітей, молоді та дорослого населення. Триватиме в Дубоссарах і робота з оновлення дворових територій і житлового комплексу, озеленення міста і населених пунктів району, закладення нових парків. Особливу увагу приділять організації централізованої утилізації твердих побутових відходів у сільській місцевості. Робота в цьому напрямку вже ведеться.

Надія   ПАЄРЄЛІ.