Від щирого серця

Читачі газети «Гомін» вже знайомі з публікацією О. Бабіна від 23 червня 2018 року про відзначення 50-річної дати першого випуску техніків-енергетиків вечірнього відділення Дністровського енергетичного технікуму. Минуло півроку, і один з учасників цієї зустрічі М. Вялько знову нагадав про себе. Про це повідомила нам керівник навчального закладу ДТЕ та КТ Надія Залєвська.

Активний читач, знавець і шанувальник книги, Микола Макарович протягом життя з любов’ю підбирав для своєї сім’ї твори російських, радянських і зарубіжних класиків, письменників-фантастів, авторів детективних і пригодницьких романів. У зрілі роки він зачитувався військовими мемуарами, а тепер перечитує спогади К. Жукова. У свої 88 років він залишається прекрасним співрозмовником, має тверезий погляд на історичні та політичні події як у нашій країні, так і за кордоном. Напередодні Нового року ветеран праці Молдавської ДРЕС прийняв рішення про благодійну передачу більшої частини своїх книг у бібліотеку ДТЕ та КТ.

Свій добрий жест книголюб пояснив досить просто: «Про Дністровський енерготехнікум залишилися найкращі спогади. У 1968 році відбувся перший випуск студентів вечірнього відділення. Разом зі мною диплом механіка здобули Галина Пафнутьєва, Олена Калдименко, Валентина Дубовикова, Костянтин Мороз, Любов Ясинчук, більшість із них і нині проживає в Дністровську. Здобуті знання дуже допомогли в роботі на киснедобувній станції під час пуску перших і наступних енергоблоків. З теплотою згадую директора технікуму Геннадія Черв’якова та викладачів Миколу Васьковського, Тамару Барбарошіє, Гінкатулу Шайдуліна, Юрія Валовац, Бориса Паламарчука.

Через 20 років у стінах відомого технічного закладу путівку в життя отримав мій молодший син Федір. Спеціальність електрика стала першим етапом формування та поступового зростання його технічної кар’єри, а фото випуску групи Е-42 1988 року в сімейному альбомі завжди поруч із моїм випуском ГРМ-5 «В» 1968 року. З радістю передаю 200 книг із власної до бібліотеки рідного технікуму. Нехай сторінки безсмертних творів гортає молодь XXI століття, продовжує читати, захоплюватися, навчається співпереживати й збагачувати свій кругозір».

З легкої руки Миколи Макаровича в читальних картках студентів, крім обов’язкової технічної почала з’являтися і художня література. У молодого бібліотекаря Олександра Філіна виникли ідеї й перспективні плани. Завдяки щедрим подарункам М. Вялька, а також інших любителів книги, будуть організовані вечори поезії, літературні зустрічі, інші цікаві заходи.

Адміністрація, викладачі та студенти енергетичного навчального закладу дуже вдячні Миколі Макаровичу за подарунок від чистого серця і за побажання майбутнім фахівцям. Ми надаємо студентам технічні знання, а його книги збагатять молоде покоління духовно. І перше, і друге тільки доповнять одне одного.

Надія   ЗАЛЄВСЬКА.