Проект з оновлення кабінету хімії

Широке використання інформаційно-комунікаційних технологій у навчальному процесі, зокрема на уроках хімії, тепер можливе завдяки новому обладнанню.

У Тираспольській СШ № 9 відкрили сучасний кабінет хімії. Нині в республіці активно триває пошук шляхів і можливостей розв’язання проблеми забезпечення кадрами усіх галузей народного господарства. У загальноосвітніх навчальних закладах особливу увагу приділяють вивченню наук природничо-математичного спрямування, таких як математика, фізика, хімія, біологія, географія. За словами директора освітньої установи Тамари Гайдарли, підсумки проведеного моніторингу соціалізації випускників школи показали, що крім інформатики, математики та фізики їх цікавить біологія та хімія. Тому оновлення цього кабінету було досить актуальним.

Бурхливий розвиток суспільства та сучасних технологій вимагає від молоді креативності, вміння швидко орієнтуватися і приймати рішення. Такі навички теж виховують у школі через залучення учнів до участі у громадській роботі, творчих конкурсах та предметних олімпіадах. Практичним прикладом цьому є створення проекту реставрації та обладнання приміщення кабінету хімії, до якого запросили старшокласників. Свої варіанти представили 19 учнів. Директор розповіла, що оновлений кабінет допоможе випускникам підготуватися до ЄДІ. Тести з цього предмету передбачають багато практичних завдань, а в новому кабінеті використовуються інтерактивні технології, щоб учні могли самостійно проводити досліди.

Оснащення шкіл необхідним обладнанням – одна з найважливіших складових якісного та успішного педагогічного процесу. У цьому освітянам допомагає батьківська громадськість. Завдяки коштам, які вкладають батьки учнів у фонд школи, навчальні класи обладнано новими меблями, проведено оздоблювальні роботи.

У церемонії відкриття оновленого кабінету взяли участь начальник МУ «Управління народної освіти м. Тирасполя» Стелла Бай, батьківський комітет, учителі та учні. Звертаючись до учасників події, директор освітньої установи нагадала: «Ми стали учасниками програми «Проект сучасного кабінету», яку оголосили два роки тому. Відкриття цього кабінету планувалося влітку, але життя внесло свої корективи, й радісна подія відбувається саме тепер. Хотілося б щиро подякувати батькам, технічному персоналу та нашим учителям, за те, що вони пропонували свої ідеї й намагалися зробити кабінет охайним і затишним».

Ремонтні роботи тривали два місяці, тепер сучасний кабінет хімії має простору класну та лаборантську кімнати, інтер’єр яких вдало поєднують меблі та світлий фон стін. Створено комфортні умови як для учнів, так і для вчителя. Замінили покриття на столах, бо це є необхідною умовою для різних хімічних дослідів з теплопровідності, придбали новий проектор. «Негласно наш кабінет називають молекулою, через освітлювальні прилади, які додали йому особливої оригінальності», – розповіла директор школи.

Право розрізати червону стрічку надали випускниці школи 1997 року, нині лікарю ультразвукової діагностики, Тетяні Боровській та учениці 8 А класу Софії Боровській. «Зрозуміло, що сучасні технології надзвичайно важливі для вивчення хімії. Цей предмет передбачає наявність певного обладнання, приладдя та реактивів. Вони допомагають більш наочно донести, як відбуваються ті чи інші хімічні процеси, спрощують роботу вчителя й мотивують учнів», – прокоментувала значення урочистого моменту Тетяна Боровська.

Навчально-методичне забезпечення кабінету хімії складається з навчальних програм, підручників та методичних посібників з хімії, які будуть поновлюватися. «Робота над удосконаленням кабінету ще не завершена, найголовніша проблема, яка існує на сьогодні, це придбання реактивів», – зазначила Тамара Гайдарли.

Підбиваючи підсумок, хотілося б звернути увагу наших читачів на те, що тести Єдиного державного іспиту з хімії передбачають виконання практичних завдань, і саме нові технології допоможуть учням організувати плідну роботу на уроках.

Зазначимо, що фінансові кошти, зібрані батьками у фонд школи, акумулюються на спеціальному рахунку, створеному при некомерційному партнерстві «Визнання». Проект, цінова політика й обсяг виконаної роботи узгоджувалися з батьківським комітетом, за що директор школи висловила окрему подяку. Тепер у школі працюють над новим проектом сучасної бібліотеки з використанням інтерактивних технологій. У його створенні також братимуть участь учні.

Анастасія   КАЛІОН.