Філософія виробництва Дзерновича

У Будинку культури села Фрунзе наприкінці 2018 року відбулися урочистості з нагоди 10-річчя заснування сільськогосподарської фірми ТОВ «Агропром-Люкс 1».

Історія зародження виробничого комплексу тісно пов’язана з ТПФ «Інтерцентр-Люкс». Він є її аграрно-промисловою складовою – однією з найбільших у Придністров’ї. Початок йому було покладено у 2001 році. Головна ідея аграрного виробництва фірми – оптимізація витрат, високі врожаї з кожного гектара, а ще – незмінне дотримання вимог безпеки сировини для виробництва кормів і продуктів харчування. Тому з перших днів керівництво фірми взяло курс на застосування сучасних технологій і використання інтенсивних методів вирощування сільськогосподарських культур: зернових, бобових, олійних та ефіроолійних.

За попередні роки компанія подолала складний, але досить успішний шлях розвитку. На сьогодні ТПФ «Інтерцентр-Люкс» має один сільгоспкомплекс у с. Шипка Григоріопольського району і другий – у с. Фрунзе. Зусиллями працівників господарства обробляється 7,5 тисячі гектарів сільгоспугідь, фірма володіє племінним свинокомплексом з можливістю вирощування до 10 тисяч голів за рік, сучасним і ефективним машинно-тракторним парком. Лише минулого року господарство придбало 27 одиниць сільгоспмашин та обладнання, у тому числі комбайни, трактори, а у 2018 році додалися сільгоспмашини, що забезпечують обробіток ґрунту із застосуванням новітніх технологій. У план інвестицій закладено придбання еколотайгерів, нових розпушувачів, дискових культиваторів вертикальної обробки ґрунту, ножових ролерів, що дозволяють удосконалювати технології в рослинництві. За 10 років вирощено 192 тисячі тонн рослинницької продукції на суму понад 300 млн рублів, вироблено м’яса в живій вазі 3,5 тисячі тонн на суму понад 76,5 млн рублів. Для збільшення виробництва свинини та поліпшення її якості фірма інвестувала 150 тисяч доларів у реконструкцію приміщень на свинокомплексі. Був придбаний і введений в експлуатацію сертифікований для країн Митного союзу модуль для забою і перероблення свинини.

Засновник фірми (генеральний директор ТПФ «Інтерцентр-Люкс» Анатолій Дзернович, який народився і виріс у селі, з дитинства пізнав селянську працю) – переконаний прихильник розвитку багатогалузевого підприємства, оскільки в такій структурі одна галузь підтримує іншу, врівноважуючи економічні «бурі».

«Ми, – зазначає Анатолій Іванович, – зуміли знайти ефективну нішу для кожної зі своїх філій: десь зробили виробництво більш різнопрофільним, десь, навпаки, ліквідували нерентабельні напрямки. Диверсифікація галузей виробництва, спрямована на поглиблення перероблення продукції, дозволила нашій фірмі залишитися на ринкові сільськогосподарських культур і розвивати цю галузь. У нас є всі можливості, традиції сільгоспвиробництва, знання, нарешті, ентузіазм для того, щоб допомогти придністровському регіону повернути втрачені колись провідні позиції в аграрному секторі. Тим більше, що ми можемо запропонувати як внутрішнім, так і зовнішнім споживачам екологічно чисті продукти. До речі, за кордоном вони цінуються значно дорожче, адже наша земля вже відповідає високим екологічним вимогам Євросоюзу. Це вселяє величезну надію на майбутнє. Обсяг інвестицій у розвиток нашого підприємства перевищив два мільйона доларів США.

Для розвитку матеріально-технічної бази сільгосппідприємств реконструюється свинокомплекс, модернізуються зерносховища, у тому числі будуються нові. Наша фірма прагне до ефективного розвитку, впровадження кращих агротехнологій, придбання кращих зразків сільськогосподарської техніки. «Агропром-Люкс 1» оснащений сучасними енергонасиченими зернозбиральними комбайнами й тракторами кращих марок: John Deere, New Holland, CLAAS. У жнива, коли кожна година дорога, треба бути впевненим у тому, що техніка не підведе. Але навіть найкращий трактор – ніщо без людини, яка ним керує. На сьогодні у філії фірми працюють понад 120 осіб: агрономи, механізатори та тваринники. Люди – це провідна сила нашого підприємства. Сільськогосподарська праця особлива, вона вимагає найвищої самовідданості й відповідальності 365 днів на рік, не терпить ліні, не прощає зневажливого ставлення. Фірма реалізує активну соціальну стратегію, спрямовану на забезпечення додаткових гарантій своїм працівникам. Крім стабільної зарплати, всі вони захищені соціальним пакетом, розроблені додаткові заходи стимулювання кращих працівників. Велику увагу на підприємстві приділяють створенню високих стандартів щодо умов праці й суворого дотримання правил і норм техніки безпеки. Працівники забезпечуються спецодягом і захисною екіпіровкою. Ведеться планомірна робота з підвищення кваліфікації персоналу та формування кадрового резерву».

Під час урочистого зібрання керівник фірми «Агропром-Люкс 1» вручив механізаторам грошові премії.

Глава держадміністрації району та м. Слободзеї В. Тищенко привітав керівництво фірми, присутніх працівників і ветеранів виробництва зі святом: «За цей невеликий, з точки зору історії, проміжок часу виконана чимала робота, результатом якої стало створення в нашому районі великого і ефективного сільгосппідприємства. Воно здобуло безліч яскравих перемог, зробило чималий внесок у розвиток аграрного сектора району та республіки». Він вручив державні нагороди та грамоти держадміністрації району кращим працівникам.

«Фірма «Агропром-Люкс 1» має значний потенціал для подальшого розвитку. Це самодостатнє багатогалузеве підприємство з завершеним циклом: від виробництва продукту до його реалізації», – продовжив низку привітань міністр сільського господарства та природних ресурсів Єфимій Коваль. Він зробив короткий аналіз сільськогосподарського року в республіці, розповів про недавню поїздку до Баварії з метою обміну досвідом ведення тваринництва і нагородив грамотами профільного міністерства кращих працівників виробничого комплексу.

Анатолій   ГАЇНА.