Новий, але за старим стилем

Історія його і суть

Старий Новий рік святкують неофіційно, а виник він у результаті зміни літочислення. Це пов’язано з розбіжністю двох календарів: григоріанського – «нового стилю» і юліанського – «старого стилю». Розповімо все по черзі.

Новий рік на Русі в язичницькі часи відзначався в день весняного рівнодення, тобто 22 березня. Після прийняття християнства візантійський календар почав поступово витісняти старий, і Новий рік почали зустрічати восени – 1 вересня.

Хоча до XV століття єдиної дати святкування Нового року на Русі не було – частина людей святкувала його восени, а частина, за звичкою, навесні. Офіційно початком Нового року на Русі визначили 1 вересня в 1492 році.

На 1 січня (за старим стилем) Новий рік був перенесений указом Петра I в грудні 1699 року, в результаті чого 1700 рік настав аж через чотири місяці.

У XVIII столітті практично всі держави Європи перейшли на григоріанське літочислення, видаливши з календаря зайві кілька днів. І Росія, яка до XX століття продовжувала жити за юліанським календарем, відставала від Європи на цілих 13 діб.

Традиції

Найважливішою традицією cтарого Нового року є посівання, яке починають ще з самого ранку до сходу сонця, причому переважно хлопчики або чоловіки.

Напередодні свята дівчата мають ходити щедрувати й гадати на свого судженого. Хлопці ж мають другий шанс у сватанні, якщо їм попередньо відмовили. Одним із найвеселіших обрядів щедрування на cтарий Новий рік є щедрування з козою Маланкою, в яку найчастіше переодягалися хлопці та намагалися «буцнути» господарів. За обрядом, норовливу козу вбивали, а потім оживляли піснями й жартами.

На святковий вечір обов’язково збирається вся родина. Усі повинні попросити вибачення одне в одного та в сусідів, щоб провести весь рік у злагоді.

Також дуже велика увага приділяється прикметам цього дня: наприклад, якщо у Василів день ясна погода і багато зірок на небі, то добре уродяться ягоди, якщо завірюха – горіхи, а коли лежить іній на деревах, то можна очікувати
добрий урожай меду.

 У Придністров’ї теж відзначили старий Новий рік. У всіх містах і селах лунали колядки, жарти й привітання. Яскраво, з гумором, у костюмах ряджених відсвяткували старий Новий рік жителі сіл Фрунзе та Володимирівки Слободзейського району. Вони бажали одне одному добробуту і багатого врожаю в новому році, обдаровували солодощами, пряниками, калачами.

На центральній площі Кам’янки цього дня організували справжні святки: кам’янчани колядували, щедрували, співали відомі пісні на новорічну та зимову тематику, водили хороводи.

У столиці теж відзначили улюблене свято. Гуляння розгорнулися на центральній площі Тирасполя, де відбувся святковий концерт, який став логічним завершенням усіх новорічних заходів. Новорічні персонажі попрощалися з придністровцями до наступного року.

У світі

Традиція святкування старого Нового року зберігається донині в Україні, Білорусі, Грузії та країнах колишньої Югославії: Боснії, Герцеговині, Македонії, Чорногорії та Сербії.

Олена   ДВОРСЬКА.