Прямий діалог влади та суспільства

За ініціативою територіального відділення Загальнопридністровського народного форуму (ЗНФ) відбулася зустріч представників громадських організацій Кам’янщини з керівництвом району. На ній було окреслено коло найактуальніших проблем і намічено шляхи їх розв’язання.

Важливим є те, що саме організації, які представляють їхні інтереси, першими вступили в ряди ЗНФ. Усього ж за рік роботи Кам’янського відділення Форуму під його егідою об’єдналися 22 громадські організації, в яких нараховується понад 8 800 членів. «Консолідація відбулася з однією метою: разом працювати в ім’я розвитку рідного краю, підкреслив голова територіального відділення ЗНФ Юрій Жора. – Сприяє досягненню цієї мети налагоджена взаємодія з керівництвом району. Розв’язуємо усі актуальні й невідкладні проблеми, працюємо спільно, в режимі взаєморозуміння та довіри».

Про зростання рівня довіри між суспільством і владою красномовно свідчили велика кількість порушених на зустрічі питань і відвертість сторін під час їх обговорення. Першим на порядку денному залишається благоустрій населених пунктів. Громадські діячі відзначили, що розвивати та удосконалювати інфраструктуру необхідно не лише в райцентрі, а і в найменших селах, не забуваючи про їхні околиці. Активно обговорювалася «вічна» проблема ремонту й утримання дорожньо-вуличної мережі. Глава держадміністрації Володимир Бичков повідомив, що у минулому році в розвиток районної інфраструктури вкладено близько 22 мільйонів рублів, відремонтовано найважливіші соціальні об’єкти, продовжувалося будівництво інженерних мереж електро-, газо-, тепло- і водопостачання населення.

У повному об’ємі реалізована Дорожня програма, що передбачала не лише утримання та ремонт шляхів сполучення, а й упорядковування тротуарів, будівництво та обладнання зупинок. «На жаль, ситуація така, що розв’язати всі проблеми відразу – неможливо, – підкреслив В. Бичков. – За підрахунками фахівців, тільки на те, щоб упорядкувати дороги району, необхідні сотні мільйонів рублів! Ми ж на утримання та розвиток усієї інфраструктури Кам’янщини зможемо направити нинішнього року близько 30 млн. Тому вирішувати проблеми будемо поетапно. А починати треба з найгостріших, які хвилюють широкі верстви населення. Нинішня зустріч якраз і окреслить коло таких проблем».

Першочергово, на думку громадських діячів, необхідно забезпечити населення робочими місцями. Глава району відзначив позитивний досвід, накопичений у рамках реалізації Програми фонду капвкладень: «На деяких об’єктах працювали жителі Кам’янки та навколишніх сіл. Значні обсяги ремонтно-будівельних робіт заплановані на поточний рік. Це дає надію на створення нових робочих місць на базі будівельних фірм, підприємств Кам’янського ВУЖКГ і Кам’янського ДБЕУ. Поза сумнівом, позитивною буде роль фонду перерозподілу земель сільськогосподарського призначення у питанні працевлаштування землеробів, а також розвитку в районі тваринництва, овочівництва та садівництва».

Обговорюючи необхідність зведення нових очисних споруд і зливової каналізації, газифікації будинків учасників бойових дій по захисту ПМР та інші питання, громадські діячі порушили проблему подальшої долі приміщень, що не використовуються. В. Бичков зазначив: «Проблема поступово вирішується. Зокрема, створені кооперативи з реконструкції двох колишніх гуртожитків».

Не втрачає актуальності тема медичного обслуговування населення. Під час дискусії керівникам установ і підприємств району, безпосередньо представникам системи охорони здоров’я та соціальних служб надійшли запитання про надання медичної допомоги, а також про забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування пільгових категорій громадян. По кожному конкретному випадку відразу ж почули детальні роз’яснення. Втім, на слова не покладалися: наступного після зустрічі дня робоча група, створена територіальним відділенням ЗНФ, розпочала перевірку районної галузі охорони здоров’я, вивчаючи матеріально-технічну базу лікувальних установ, забезпеченість медикаментами, укомплектованість кадрами, взаємини персоналу та пацієнтів, наявність скарг тощо. Громадський контроль вступив у свою активну фазу.

Ніна   ПАНАЇДА.