Дуальна освіта для сільського господарства

Міністерстві сільського господарства і природних ресурсів 9 січня відбулася нарада, учасниками якої стали представники Міністерства просвіти, двох навчальних закладів, які готують кадри для АПК, а також керівники сільгоспфірм.

Темою дискусії стало обговорення умов договору про організацію системи практико-орієнтованого (дуального) навчання кадрів для сільського господарства республіки. На сьогодні саме ця галузь зазнає труднощів у поповненні господарств дипломованими фахівцями: молоді люди покидають країну і не вважають престижними робітничі професії. Гостро стоїть питання щодо технічного оснащення навчальних закладів та придбання нової техніки для поновлення сформованої бази. Розв’язання цих проблем підвищить ефективність навчального процесу, сприятиме розвитку інтересу до новітніх технологій у агропромисловому комплексі, покращить засвоєння студентами знань, а також полегшить формування практичних навичок перед тим, як вони розпочнуть самостійно працювати.

Під час обговорення кадрових питань учасники наради детально зупинилися на відновленні досвіду «наставництва». Так, для механізаторів цілком можливим є пряме залучення практиканта до роботи з «наставником» (більш досвідченим працівником) на польових роботах, зокрема на комбайнах, методом спільної праці. За кілька таких «робочих» виїздів студент може візуально сприймати інформацію і після цього вже самостійно сідати за кермо сільськогосподарської техніки.

«Це проблема комплексна, вона не залежить тільки від керівників виробництва, а й від самого навчального закладу і держави. Це повинен бути тристоронній договір, де кожна сторона виконує свої зобов’язання й отримує при цьому прописані права та блага», – констатував в. о. міністра сільського господарства та природних ресурсів Олег Дилігул.

В обговоренні актуального питання взяли участь представники навчальних закладів і сільськогосподарських підприємств. Генеральний директор ЗАТ «Тираспольський комбінат хлібопродуктів» Олександр Розенберг зазначив, що, вирішуючи кадрову проблему, необхідно виходити з загальної кількості працівників певного фаху. Потім за цими даними формувати набори до спеціалізованих навчальних закладів. «Необхідно взяти на озброєння досвід минулого і робити практику платною. Роботодавець не просто приймає студента-практиканта для засвоєння практичних умінь та навичок, він приймає його на роботу і виписує трудову книжку, – запропонував Олександр Миколайович. – Для молодої людини це є великим стимулом, а також початком його професійного стажу. І після здобуття диплома, випускник вже цілеспрямовано йтиме до роботодавця, бо знає всі умови й особливості роботи цього підприємства».

На нараді сформували пропозицію щодо розв’язання питання з військовою повинністю студентів. У багатьох спеціальностях втрата практичних навичок студента є гострою проблемою, адже, провівши певний час поза професією, повернутися назад буває важко, і найчастіше молоді люди покидають її зовсім або йдуть в інші галузі. Представники підприємств висунули ідею прирівняти деякі сільськогосподарські напрямки до альтернативної служби в армії. Працівники на полях трудяться і в літню спеку, і в зимовий холод, а сама колгоспна робота – це важке фізичне  навантаження.

«Нарада проведена за дорученням Голови Уряду, це продовження вироблення Концепції дуальної освіти. Усі питання, розглянуті на засіданні, будуть оформлені як доручення відомствам і матимуть продовження у вигляді законодавчих ініціатив», – резюмував в. о. міністра сільського господарства та природних ресурсів Олег Дилігул.

За підсумком засідання всі зацікавлені сторони повинні до 1 лютого сформувати пропозиції чи зауваження, які опрацюють профільні міністерства і направлять на обговорення в Уряд.

Дарина   КУЛАКОВА.