З ювілеєм, дорогий учителю!

23 січня виповнилося 75 років учителю технології першої кваліфікаційної категорії Республіканського українського теоретичного ліцею-комплексу (РУТЛ-К) Геннадію Івановичу Маковецькому.

Особливої поваги громадян Придністров’я заслуговують педагоги, які присвятили більшу частину свого життя навчанню учнів. Саме такою людиною є наш ювіляр. Я дуже вдячний долі за знайомство з учителем, якого вважаю гарним прикладом відданості педагогічній професії.

Народився Геннадій Іванович 23 січня 1944 року в російському місті Читі. Його батько, Іван Кирилович, був кадровим офіцером, мати, Варвара Іванівна, – домогосподаркою. Через деякий час родина Маковецьких переїхала до вірменського міста Кіровокан. Як він сам розповідає, за відсутності російськомовних дитячих садків, відвідував виховний заклад, в якому навчання велося вірменською мовою, що дало можливість вивчити її. Потім деякий час хлопчик разом з батьками жив у столиці Вірменії – Єревані, де здобував освіту в школі імені Тараса Шевченка.

У 1958 році Маковецькі переїхали до Тирасполя. Геннадій навчався в 7 класі столичної середньої (змішаної) школи № 1, яку з успіхом закінчив у 1961 році. На третьому курсі навчання в Тираспольському державному педагогічному інституті імені Т. Г. Шевченка (ТДПІ) його, студента, призвали до лав Радянської Армії. Військову службу солдат проходив у Західній Україні (спочатку – в Чорткові, а потім – у Львові).

Повернувшись до Тирасполя, Геннадій Маковецький продовжив навчання на четвертому курсі в ТДПІ. Крім того, він закінчив спеціальний курс у відомого в республіці художника Михайла Слівінського. Це дало йому змогу давати в школі уроки малювання. По закінченні вишу в 1969 році Геннадій Іванович викладав фізику в Тираспольській школі № 1. Тоді ж у житті молодого вчителя сталася важлива подія: він познайомився з Тетяною, яка згодом стала його дружиною. Упродовж багатьох років він живе в щасливому шлюбі з Тетяною Іванівною. Нині Геннадій Маковецький щасливий батько і дідусь. У нього двоє дорослих дітей – Ольга і Юрій, які подарували йому шістьох онуків.

На педагогічній ниві у нього все гаразд, колеги його цінують і поважають. Головний редактор газети «Гомін», відомий журналіст і педагог ПМР Олександр Юшин, який є засновником і був директором РУТЛ-К, розповів, що цього вчителя можна назвати справжнім професіоналом: «Викладаючи в ліцеї малювання, креслення і технологію, він цілком віддавав себе роботі. Його руками створено багато чудових речей, які прикрашають наше життя».

Завідувач кафедри загальних дисциплін, учитель історії та суспільствознавства вищої кваліфікаційної категорії Ольга Шарапова працює поруч з ювіляром багато років. «Геннадій Іванович був викладачем у моїх синів – Олександра і Максима, які нещодавно закінчили РУТЛ-К. Вони завжди з вдячністю згадують його. Для кожного чоловіка дуже важливо вміти працювати руками. Як матері, мені дуже приємно передати учителю через вашу газету слова вдячності. Він завжди в пошуках удосконалення своєї наставницької роботи», – підкреслила Ольга Володимирівна.

Кожному педагогу приємно знати, що учні завжди пам’ятатимуть і цінуватимуть його внесок у розвиток їхньої особистості. На зустрічах випускників, які відбуваються у різних закладах освітньої системи республіки на початку лютого, приємно бачити дорослих людей, які закінчили школи, технікуми багато років тому і висловлюють слова вдячності своїм педагогам. Дуже багато таких слів говорять особисто Геннадію Івановичу.

Ювіляр є всебічно розвиненою людиною. У студентські роки він займався волейболом і гімнастикою. Однак найбільшою любов’ю його життя є малювання. Він шанувальник творчості наших уславлених земляків: художників Михайла Ларіонова й Олександра Фойницького, російського митця Івана Айвазовського.

Геннадія Маковецького завжди цікавили фільми на воєнну тематику. Його улюбленими кінострічками є «Чапаєв» Георгія та Сергія Васильєвих, а також «Офіцери» режисера Володимира Рогового. «Мене завжди цікавили пригоди. У дитинстві захоплювався читанням книг американського письменника Едгара Райса Берроуза про Тарзана», – розповів учитель.

Як людина творча й натхненна, він любить поезію, особливо творчість видатних російських поетів Олександра Пушкіна й Сергія Єсеніна, з дитинства захоплюється творами видатного українського Кобзаря – Тараса Шевченка, найулюбленішим з яких є вірш «Заповіт». А ще Геннадій Іванович перечитує наше періодичне видання «Гомін», про яке сказав: «Дуже приємно, що на сторінках газети друкується практичний матеріал, який допомагає в педагогічній діяльності вчителям української мови та літератури. За національністю я – українець, і мені приємно читати про події в ПМР рідною мовою».

Колектив редакції газети «Гомін» вітає Геннадія Івановича з ювілеєм та бажає йому довгих років життя і професійного довголіття, міцного здоров’я та сімейного щастя.

Олександр   ЗАЙЧУК.