«Епоха» В. Мицикова – ствердження духовності й доброти

Тираспольській картинній галереї 18 січня відбулося урочисте відкриття персональної виставки відмінного працівника культури, захисника ПМР Володимира Мицикова.

Тим, хто причетний до професійного спорту, Володимир Мициков відомий як майстер спорту СРСР з легкої атлетики (а саме з бігу на марафонські дистанції). Рекорд, установлений ним на Олімпійській трасі в Москві 1980 року, досі залишається одним із найстаріших (39 років) і неперевершених рекордів Тирасполя. Успішний спортсмен, тренер, поет, зразковий сім’янин Володимир Миколайович уже понад півстоліття віддає професійному живопису. Вироблені за багато років у спорті риси характеру – працьовитість і завзятість у досягненні мети – допомагають художнику повністю віддавати себе улюбленій справі – малюванню.

Секрет живописця в тому, що він намагається виконати роботу за академічну годину або 45 хвилин, що надає картині легкості. «У цьому мені допомагає моя методика, напрацьована роками: кожного дня я виходжу на прогулянку, заздалегідь позначивши собі маршрут, під час цього кола я роблю близько двадцяти замальовок. На виставці представлені мої роботи за два останні роки. Всього галерея вміщає 114 картин, хоча за рік я малюю близько 150 полотен. Усі вони розташовані в моїй майстерні», – розповідає майстер.

Це друга персональна виставка художника – переважно пейзажі столиці Придністров’я та портрети людей – під назвою «Епоха». Як зазначає автор, така назва не випадкова, бо за довгий час творчої праці «…хотів показати епоху сучасності, а не час мого життя чи якийсь історичний період».

Виставка грає яскравими фарбами, хоча знавці та шанувальники живопису незвичайного художника пам’ятають і монохромні картини в його творчості. Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук розповіла, що першу виставку він представив два десятиліття тому. Більшість картин була виконана в сірих тонах. «Але найцікавіше сталося тоді, коли виставка закінчувалася, – згадує Алла Антонівна. – Він скромненько підійшов до мене і сказав: «Так, 50 робіт, я їх вам усі дарую». Це був перший і єдиний такий випадок в історії нашого музею».

Володимир Миколайович подарував також 50 картин Єпархії та недільній школі. Його роботи можна побачити не тільки в Тирасполі, але і в багатьох містах світу. Цікаво, що сім’я відомого режисера Микити Михалкова у своїй колекції має 20 картин талановитого художника і спортсмена.

Про важливість спортивних і творчих досягнень відмінного працівника культури Володимира Мицикова йшлося у вітальному адресі Президента ПМР. Привітання оголосив радник Глави держави Павло Прокудін: «Ваші художні твори сприяють як естетичному, так і патріотичному, моральному вихованню молоді, виховують інтерес до творчості. Своїм високим мистецтвом ви стверджуєте духовність у суспільстві, сприяєте розвитку і процвітанню суспільства, несете добро в серця людей».

Виставка присвячена 70-річному ювілею художника Володимира Мицикова, який відзначатиметься 30 січня. Експозиція працюватиме до 17 лютого, отже тираспольчани та гості міста матимуть можливість відвідати галерею.

Дар’я   ІЗЮМСЬКА.