З мистецтвом по життю

Виставка «Нюанси та контрасти» відкрилася минулого тижня в Придністровському державному художньому музеї. Автор експозиції – художник, викладач Бендерського художнього коледжу ім. В. І. Постойкіна, член Спілки художників Придністров’я Анатолій Черевков.

У виставкових залах розміщено понад 250 робіт різноманітних жанрів та стилів виконання: пейзажі, портрети, натюрморти – всі вони стали підсумком 40-літньої творчої діяльності майстра. «Не підсумок, а тільки етап, – саме так охарактеризував свою експозицію Анатолій Черевков. – На цій виставці я вирішив зібрати всі свої роботи. Найстаріша датована 1973 роком. Це був час, коли я тільки-но вступив до художнього училища. Тут представлений малюнок у всіх його класифікаціях і категоріях: м’який матеріал, олівець, соус, туш, перо».

Зображення природи, любимих дітей та великих діячів мистецтва, повсякденних справ та вражень від прочитаних творів, тобто саме життя стало провідною темою виставки. Серед великої кількості картин є багато робіт, які характеризують автора не тільки як художника, а й як знавця та шанувальника мистецтва.

«Анатолій Степанович – дуже різностороння особистість, тому він віддає перевагу поєднанню різних видів мистецтва у своїй творчості. Це і музика, і література, і театр. Є роботи, що конкретно стосуються творів Чехова, Гріна та інших письменників. На деяких картинах можна побачити музичні інструменти – скрипку та віолончель, а також і самих музикантів та композиторів», – зазначила старший науковий співробітник ПДХМ Ганна Пащенко.

Багато робіт художника виконано з натури, адже цей жанр є для нього одним із найулюбленіших. До слова, фарби та полотно є обов’язковими супутниками Анатолія Степановича і в подорожах – саме там раптово можна відчути натхнення. «Дуже часто я малюю, подорожуючи республікою. Найулюбленішими місцями для творчості є північ Придністров’я, а саме: Кам’янка, Строєнці, Рашків. Останнім часом часто виїжджаю за кордон, де стараюся також багато працювати. Головне, що акварель завжди зі мною, іноді беру й олійні фарби. Це мій спосіб зберігати спогади закордону», – розповів художник.

Привітати Анатолія Черевкова з відкриттям такої грандіозної виставки (яка зайняла всі зали музею) прибули діячі мистецтв республіки та сусідніх держав. Оцінили експозицію його колеги та студенти Бендерського художнього коледжу. Але головною підтримкою для майстра пензля є його родина, яка безпосередньо взяла участь у заході: відкриття експозиції відбулося під супровід музичного струнного квартету, в складі якого грають дві доньки Анатолія Степановича.

Стосовно до планів на майбутнє майстер упевнено відповідає, що попереду в нього ще багато нових творчих пошуків та цікавих проектів, адже головний його девіз – уміти постійно відкривати щось нове і не боятися змінюватися самому.

Тетяна   БУКІНА.