З’єднаємо в єдину всю Україну!

22 січня український світ відзначив 100-річчя Дня соборності України – державне свято, яке цього дня відзначають щороку на честь проголошення Акта Злуки Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.

Цей день став особливим для українців: Акт Злуки був підписаний рівно 100 років тому. Але і це ще не все – нині виповнюється 20 років відтоді, як День Соборності України набув офіційного державного статусу. 21 січня 1999-го тодішній Президент України Леонід Кучма підписав про це Указ.

22 січня в Києві та інших містах держави були проведені акції «Живий ланцюг злуки», мирні зібрання, книжкові та фотовиставки, парадні лінійки та уроки пам’яті у школах, бесіди та круглі столи з історії України початку XX століття. Політики та чиновники традиційно поклали квіти до пам’ятників Тарасові Шевченку та Михайлові Грушевському.

Не обійшло це свято й Придністров’я. У Тирасполі, в Українському домі, відбувся концерт народного колективу української пісні з Григоріополя «Стожари». «Це державне свято, і за своїм значенням воно не менш важливе для України, ніж День незалежності», – розповів керівник Українського дому Володимир Фоменко.

З цієї нагоди артистам вручили довгоочікуваний подарунок з Києва – 16 національних костюмів. «Подаровані вишиванки зігріватимуть серця нашим артистам і радуватимуть глядачів», – на знак подяки сказав голова Спілки українців Придністров’я Петро Богуцький.

В українських освітніх установах республіки (Республіканський український теоретичний ліцей-комплекс, Бендерська гімназія № 3 ім. І. П. Котляревського) відбулися бесіди та виховні години, присвячені ювілею.

Відзначили День соборності також і в редакції республіканської української газети «Гомін». Голова товариства української культури  «Червона калина» міста Тирасполя Аліса Коханова розказала членам редакції про історію цього свята. Молоді кореспондентки Анастасія Каліон і Дарина Кулакова прочитали вірші Олександра Олеся «Дух наш пречистий, дух народний» і Лесі Храпливої-Щур «22 січня» («Нам сестричка нині розказала»). Потім усі заспівали пісню Ярослава Ярославенка і Богдана Вахнянина на слова Михайла Вороного «За Україну». На закінчення урочистого заходу його учасники сфотографувалися.

Наталія   КРИЖАНІВСЬКА.