Союзу молдаван Придністров’я – 26 років!

У далекому 1992 році професор, членкореспондент Академії наук МРСР Василь Яковлєв сказав: «Усі так звані громадські рухи «відродження молдаван» у Кишиневі ставлять єдину мету – знищити молдавську націю, перетворити молдаван у румунів. Настав час створити в Придністров’ї молдавську громаду, яка захищатиме молдаван від домагань Кишинівського повзучого румунізму».

Усе вирішилося дуже швидко. Багато викладачів-молдаван щойно заснованого Василем Микитовичем Придністровського держуніверситету ідею не просто підтримали, а активно включилися в роботу зі створення нової організації. Назвемо ключові фігури того процесу: Микола Бабілунга, Галина Шарманова, Віталій Кір’як і, звичайно ж, сам Василь Яковлєв.

27 січня 1993 року Союз молдаван Придністров’я був зареєстрований. Його першим головою стала Галина Шарманова. Сьогодні цей громадський рух є одним із найбільших у республіці. У його рядах – понад 200 тисяч громадян, що розмовляють молдавською мовою, та й просто людей, які вважають себе частиною молдавської етнічної культури. Особливо важливо, що споконвічна мова на кириличній графіці та культура молдаван зберігаються в Придністров’ї на тлі винищення всього молдавського в сусідній Молдові.

«Нинішня діяльність Союзу молдаван невіддільна від життя нашої республіки, тому що без підтримки органів державної влади, без інших національних громад – окремо, ми не зможемо існувати», – підкреслив голова Союзу молдаван Придністров’я Сергій Санду. Підтвердженням його слів став вступ громадського руху у 2018 році в Загальнопридністровський народний форум (ЗНФ), лідером якого є Президент ПМР Вадим Красносельський.

На засіданні Координаційної ради ЗНФ, яка розглядала заяву президії Союзу молдаван Придністров’я про вступ до лав цієї організації, голова Союзу Сергій Санду розповів її членам про історію створення організації, цілі та завдання, які стоять перед нею. «Ми вважаємо, що молдавани республіки зобов’язані перебувати на одній передовій лінії разом із керівництвом республіки, з органами виконавчої та законодавчої влади, щоб досягти головної мети всього
придністровського народу – визнання ПМР як суб’єкта міжнародного права. Ми дякуємо керівництву ЗНФ за пропозицію бути членом наймасштабнішої громадської організації та брати найактивнішу участь у діяльності форуму», – зазначив Сергій Іванович.

Члени президії ЗНФ Юрій Чебан, Володимир Риляков, Юрій Затика висловили впевненість, що Союз молдаван Придністров’я вже найближчим часом візьме активну участь у всіх починаннях громадськості у справі виконання завдань, які стоять перед організацією. Щоб стати членом Союзу молдаван Придністров’я, потрібно лише асоціювати себе з цією національністю, бути в душі молдаванином і дотримуватися головного завдання організації –
зберігати молдавську мову і культуру.

Колектив редакції газети «Гомін» від усіх наших щирих сердець вітає Союз молдаван Придністров’я з 26-річчям і бажає всім членам організації, всім молдаванам республіки миру і стабільності, милосердя, щастя, відмінного здоров’я і нових звершень у збереженні рідної мови та культури. Враховуючи величезний потенціал республіканського громадського руху, ми в цьому не маємо сумніву.

У нашій маленькій республіці живуть люди дуже багатьох національностей. І в  кожної з них свої мова, культура і традиції, які вона прагне передати майбутнім поколінням. Але всі ми повинні триматися разом, тому що від нашої дружби залежить наше майбутнє. Поки Придністров’я єдине – наша республіка живе!

Олександр   ЮШИН.