Школа з унікальними традиціями

Здається, що школа в Катеринівці була завжди. До революції в селі функціонували церковно-приходська та земська. Їх змінила трудова школа. Потім у різних кутках села було відкрито дві початкові. 24 січня 1934-го вони об’єдналися, і цю дату (документально підтверджену) катеринівці відзначають як день народження освітнього закладу.

За 85 років навчальна установа прославилася не тільки міцними знаннями й досягненнями своїх випускників. Завдяки творчому підходу сільських педагогів до виконання другої важливої для кожної школи місії – виховання людини – у літописі Катеринівської середньої школи з’явилося чимало неповторних сторінок. Їх у святковий день із гордістю перегорнули вчителі та учні різних поколінь.

У середині минулого століття в Катеринівці діяв шкільний колгосп, за яким було закріплено 90 га землі. Обробляли угіддя трактором «Білорусь», оснащеним усім необхідним реманентом. За його штурвалом і за кермом автомобіля «ГАЗ-51», що також належав унікальному колективному господарству, сиділи школярі, які успішно закінчили професійні курси. 105 юних колгоспників вирощували на полях овочі, зернові та інші культури. Згодом шкільний колгосп став багатогалузевим господарством з виноградником, садом і тваринницькою фермою. За високі врожаї та надої молока передовий колектив було запрошено на Виставку досягнень народного господарства (ВДНГ) СРСР і нагороджено срібною медаллю.

У 1975 році в Катеринівці організували шкільне лісництво, здобутки якого незабаром були відзначені бронзовою медаллю ВДНГ СРСР. Чи може ще якась школа похвалитися такими методами трудового виховання?

Втім, по-новаторському колектив підходив до всіх аспектів виховного процесу. З 1980-х школярі активно вели пошукову роботу, збираючи експонати для музею бойової слави. Тепер у ньому дбайливо зберігаються фотографії фронтовиків, їхні листи та нагороди. Екскурсії проводять не тільки вчителі, а й учні, які добре знають історію малої батьківщини та свого роду. Кращим із них надається почесне право пройти з портретами полеглих односельців у рядах «Безсмертного полку».

Разом із ветеранами Великої Вітчизняної війни учні заклали на території школи Алею пам’яті. Посадили 220 кущів троянд – стільки катеринівців не повернулися з тієї жорстокої й кровопролитної війни. Учні приносили жменьку землі від порогу полеглого героя в ямку, де садили квітку. Біля кожного куща – табличка з ім’ям. Догляд за Алеєю навіть для найменших школярів – це не тільки почесний обов’язок, а данина пошани до попередників, про подвиг яких їм розповідають не вчителі на уроках, а старші товариші під час спільної роботи.

ХХІ століття привнесло у виховний процес нові тенденції – демократичні. З 2003-го в школі функціонує унікальна шкільна республіка «Гармонія», яка має свою Конституцію. Обраний президент і члени кабінету міністрів управляють життям учнівського колективу. У їх віданні – дотримання порядку в школі, організація заходів, виховна робота з однолітками, шефство над малятами та літніми односельцями.

«Відрадно, що нинішня шкільна сім’я зберегла кращі традиції, закладені попередніми поколіннями, та гідно їх продовжує, забезпечуючи єдність навчання та виховання, – відзначив глава держадміністрації Кам’янського району Володимир Бичков, вітаючи ювілярів. – У педагогічному колективі працюють майстри своєї справи, які день у день копіткою працею сприяють інтелектуальному та культурному розвитку молоді».

Учителям Вірі Грецькій, Олені Криворучко, Валерії Гліжин, Тетяні Дудник, Валентині Кушнір, Ірині Апроцькій у святковий день вручено Почесні грамоти. Завдяки їхній сумлінній праці, учні школи здобувають численні перемоги на різних конкурсах і змаганнях районного та республіканського масштабу. Наприклад, Анастасія Берзан показала себе знавцем історії рідного краю, Тетяна Такій та Ірина Гребенюк досягли успіху в освоєнні такого складного літературно-публіцистичного жанру, як есеїстика, Вікторія Салеба стала призеркою конкурсу «Життя видатних людей» у номінації «Музика», а Юрій Чернецький удостоївся звання «Кращий екскурсовод освітньої організації Придністров’я».

Головним досягненням освітньої установи села є те, що за 85 років тут видали путівку в життя 1 448 випускникам, які зробили впевнений крок за шкільний поріг з вагомим багажем знань, умінь і навичок. У святковий день дехто з них знову пройшов Алеєю пам’яті до будівлі, яку вважають рідною домівкою. Тут починалася їхня біографія… У святковій залі Сергій Ягожинський, Олег Бурлака, Сергій Стадник щиро подякували рідній школі за науку та виховання, за те, що наставники зуміли в кожному розгледіти природний дар і допомогли його розвинути. Вони, як і багато інших випускників, працюють, розвиваючи рідне село та нашу республіку.

Відмінно закінчивши сільську школу в 1978-му, Ольга Крижановська як справу свого життя визначила педагогіку, обрала своєю долею учительську справу. Здобувши диплом учителя початкових класів, відразу ж повернулася до Катеринівки. Вже сьомий рік поспіль вона професійно й уміло керує навчальним закладом, який не зупиняє свій розвиток. З’явилися інтерактивна дошка та відео-проектор, які дозволяють на сучасному рівні проводити уроки та позакласні заходи. Вперше за декілька десятиліть здійснено якісний ремонт класів і коридорів із заміною в усій будівлі вікон та дверей.

«Кожен рік робить школу кращою та соліднішою. Молодіє колектив учителів, збагачуючи методичну скарбницю прогресивними технологіями навчання та виховання. Зростають і стають справжніми громадянами й добрими людьми учні, а їхні батьки (чимало з яких – наші випускники), усвідомивши велике значення навчального закладу, в усьому допомагають педагогам», – з любов’ю охарактеризувала Катеринівську школу, якій присвятила понад 35 років, Ольга Крижановська.

Вихованці навчального закладу виразили свої почуття у відеоролику, адресованому поколінню, яке вчитиметься та працюватиме у 2034-му, коли школа відзначатиме віковий ювілей. Вони пройшлися з відеокамерою по класах, щоб розповісти про своїх ровесників і вчителів, про досягнення сьогодення та плани на майбутнє. З безпосередністю, притаманною юності, розмірковували, якою повинна стати рідна школа. Говорили про наявні проблеми, у тому числі – про необхідність модернізувати комп’ютерний клас і по-сучасному обладнати навчальні кабінети та спортзал. До речі, частину інвентаря для ігрових видів спорту: баскетболу, волейболу, тенісу –придбав депутат Верховної Ради ПМР Порфирій Шкільнюк, а гімнастичні снаряди, які довелося замовляти за межами нашої республіки, незабаром надійдуть до навчального закладу. Отож, розвиток школи триває…

Ніна   ПАНАЇДА.