Підсумки діяльності МВС

У Міністерстві внутрішніх справ (МВС) ПМР підбили підсумки оперативно-службової діяльності органів і підрозділів за 2018 рік. У роботі колегії взяли участь Президент Вадим Красносельський, представники Уряду та Верховної Ради, керівники міністерств і відомств, а також держадміністрацій міст і районів республіки.

Міністр внутрішніх справ Руслан Мова доповів про перетворення, що відбулися в системі в рамках здійснення реформ. За звітний період у Придністров’ї рівень злочинності знизився на 12,4 % у порівнянні з 2017 роком. Усього зареєстровано 3 949 правопорушень, це найнижчий показник за останні 16 років. Менше скоєно розбійних нападів, убивств, пограбувань, випадків шахрайства. Проте відзначено зростання насильницьких злочинів, переважна більшість їх належить до категорії «побутових». У цьому напрямку підрозділам МВС необхідно посилити профілактичну роботу, на чому у своєму виступі акцентував увагу керівник кримінальної міліції республіки.

Уперше співробітники МВС припинили діяльність трьох інтернет-магазинів, які реалізовували наркотичні засоби та психотропні речовини безконтактним способом. Ліквідовано також підпільну лабораторію, яку організував фахівець-хімік для виготовлення синтетичних наркотиків.

У квітні минулого року (у зв’язку з трагічними подіями в м. Кемерово) співробітники Головного управління надзвичайних ситуацій (ГУНС) провели 796 позапланових перевірок об’єктів загального користування. Виявлено 4 141 порушення норм пожежної безпеки, складено 514 адміністративних протоколів, тимчасово призупинена робота 47 об’єктів. ГУНС здійснило 5 676 виїздів з метою надання допомоги громадянам, ліквідації наслідків пожеж, загорянь, різних аварій. Працівники ГУНС врятували 42 особи, з яких 22 під час гасіння пожеж.

Починаючи з минулого року, поряд з чоловіками в Державтоінспекції несуть службу й жінки. Практика свідчить, що вони гідно виконують поставлені завдання. Тираспольський юридичний інститут відновив набір дівчат. Після 20-річної перерви тут навчається 31 курсант жіночої статі.

На дорогах республіки було зареєстровано 2 100 дорожньо-транспортних пригод (ДТП), в результаті яких постраждали 170 осіб. За статистикою найбільше правопорушень дорожнього руху здійснено у стані алкогольного сп’яніння. Інспектори ДАІ наділені повноваженнями вести контроль шляхом прихованого патрулювання із застосуванням спеціальних технічних засобів, фото і відеозапису, які працюють в автоматичному режимі. Упродовж тільки одного місяця в цьому режимі було виявлено 910 водіїв, які перевищили швидкісний режим.

Понад 41 тисячу правопорушень виявлено за допомогою системи «Безпечне місто». Упродовж минулого року тривало розширення цієї системи. Аналізуючи вище сказане, слід зазначити, що нині більше уваги стало приділятися матеріально-технічному забезпеченню, відповідності кадрів професійним вимогам, налагодженню взаємодії з громадянським суспільством. Серед численних змін у роботі міліції – введення нового форменого одягу.

Вадим Красносельський закликав прискорити введення бальної системи покарань за порушення правил дорожнього руху. Він запропонував усім водіям поставити себе не на місце потенційного порушника, а можливої жертви ДТП. Ця система покликана дисциплінувати водіїв. Президент доручив виробити рекомендації з таких напрямів як громадська безпека, заходи з профілактики правопорушень. Торкнувся він і необхідності розробки програмних документів. Зокрема, йшлося про Концепцію громадської безпеки на період до 2026 року й новий Закон «Про міліцію». «Успіх роботи щодо профілактики та розкриття злочинів залежить не від конкретного кавалерійського стрибка, а від системного аналізу. Необхідно більше думати головою. Це набагато спростить усім роботу з точки зору розкладу сил і засобів», – наголосив Глава держави. Що стосується оцінки діяльності МВС в минулому році, він поставив «тверде задовільно».

Анастасія   КАЛІОН.
Фото ІА «Новости Приднестровья»