Права придністровців у полі зору засновників республіки

На черговому засіданні Дорадчих зборів перших придністровських депутатів, яке відбулося 31 січня, старійшини республіки заслухали інформацію Уповноваженого з прав людини В’ячеслава Косинського за підсумками роботи у 2018 році.

Відкриваючи засідання, голова Дорадчих зборів Ігор Смирнов зауважив, що Уповноважений повинен виявляти порушення, недоліки та упущення в роботі органів правоохоронної та судової систем держави. До розмови запросили керівників судових органів влади, Прокуратури, Слідчого комітету, МВС, Міністерства юстиції та громадських організацій.

У своїй доповіді В’ячеслав Косинський назвав основні напрямки діяльності очолюваного ним апарату, 18 співробітників якого упродовж звітного періоду прийняли (у тому числі 44 електронною поштою) та опрацювали 871 звернення від громадян. Вони містили індивідуальні та колективні скарги на порушення прав конкретних осіб, а також інформаційні повідомлення про порушення прав людини. Минулого року було розглянуто 850 звернень, з яких 268 – письмових (у тому числі й електронних) і 582 – на особистих прийомах громадян. До цієї кількості також внесені звернення та запити від Адміністрації Президента (5) і Верховної
Ради (4).

Як розповів захисник прав людини, переважно по допомогу зверталися жителі Придністров’я. «Звертаються й іноземні громадяни – таких минулого року зареєстровано 23, (2017 – 38). Від осіб без громадянства отримано 6 звернень (2017 – 3). За підсумками розгляду 581 звернення заявникам було надано роз’яснення та рекомендації щодо подальших їхніх дій (2017 року відповіді та роз’яснення було дано на 462 звернення). Надавалася громадянам й інша юридична допомога: консультації, складання позовних заяв, скарг на судові постанови тощо», – зазначив доповідач.

У результаті ґрунтовного і всебічного вивчення порушених заявниками питань і проведеного аналізу законодавства 74 звернення були визнані безпідставними й необґрунтованими. Громадянам за результатами розгляду звернень були направлені умотивовані відповіді.

Обґрунтованими з загальної кількості розглянутих звернень визнано 109. У 74 випадках вдалося повністю або частково відновити порушені права заявників.

«Найбільше придністровці скаржилися на порушення соціальних прав – 216 звернень, з яких 62 стосувалися житлових прав і 60 – призначення та отримання пенсій. 214 осіб просили допомоги в реалізації прав на судовий захист, справедливий суд, правову підтримку і своєчасне виконання судових рішень. Питання цивільних прав були означені в 194 зверненнях, економічних – у 184, у 40 випадках йшлося про реалізацію особистих прав; з питань порушення політичних прав надійшло 2 звернення (1 – з питань виборчого права, 1 – з питань діяльності профспілок та інших об’єднань)», – сказав В’ячеслав Косинський.

Уповноваженим і працівниками його апарату були здійснені перевірки аптек, що реалізують лікарські препарати та засоби за рецептами лікарів для пільгової категорії громадян, на предмет їх фактичної наявності, термінів придатності, доступності населенню в рамках асигнування республіканського бюджету на ці цілі. Була проаналізована діяльність державних адміністрацій міст і районів республіки щодо забезпечення дітей-сиріт і дітей, які залишилися без піклування батьків, житловими приміщеннями в порядку, передбаченому чинним законодавством ПМР.

«Уповноважений не замінює і не підміняє собою інші органи влади. Адресовані мені звернення, були спрямовані на розгляд по суті до компетентних органів державної чи місцевої влади та управління», – констатував В’ячеслав Косинський.

Депутати Дорадчих зборів вважають, що «…Уповноважений повинен мати більше повноважень, компетенцій і прав». Ця пропозиція врахована в підсумковій резолюції. Засновники республіки рекомендували омбудсмену активніше виступати з законодавчими ініціативами щодо корегування правової бази, дали свої поради щодо вдосконалення роботи. Микола Костишин, який ще за радянських часів був депутатом Верховної Ради СРСР, звернув увагу присутніх на той факт, що необхідно розширити його повноваження, щоб своєчасно реагувати на звернення і найбільш повно захищати права громадян Придністров’я.

За підсумками засідання перші депутати ухвалили:

– взяти до відома інформацію Уповноваженого з прав людини;
– проаналізувати Закон «Про Уповноваженого з прав людини в ПМР» з метою розширення його повноважень;
– активізувати роботу ЗМІ республіки з висвітлення діяльності Уповноваженого з прав людини.

Микола   ЮРКЕВИЧ.