Тут наша пам’ять і наша історія

У Палаці Республіки представлено міжнародний проект «Фотографи блокадного Ленінграда». Експозиція підготовлена Федеральним агентством «Росспівробітництво» спільно з Державним меморіальним музеєм оборони й блокади Ленінграда. Вона присвячена 75-річчю повного звільнення героїчного міста на Неві від фашистської блокади.

Виставка стала неординарною подією в культурному житті столиці – вона висвітлює водночас трагічний та героїчний період нашої історії. Мужність, відвагу та нескореність, силу духу радянського народу оспівував у своїй симфонії № 7 Дмитро Шостакович. Вона вперше була виконана під час облоги міста, її транслювали на лінію фронту. Новий твір композитора вселяв упевненість у перемогу і додав сил захисникам міста.

Пронизливий музичний твір пролунав і на відкритті заходу у виконанні Державного симфонічного оркестру Придністров’я під керівництвом народного артиста республіки Григорія Мосейка.

Організатор проекту, представник Росспівробітництва в РМ Микола Журавльов зазначив, що через обмежену кількість фотографій створити цю виставку було дуже непросто. Проте вона відстежує увесь період облоги Ленінграда від початку до її зняття. У залі не було байдужих облич: студенти та учні столичних шкіл, кадети, суворовці, ветерани, радник Президента Ганна Волкова, голова Ради ветеранів війни, праці та Збройних сил республіки Юрій Ільяшенко, жителі та гості столиці – всі були вражені відтвореними за допомогою сучасних цифрових технологій сюжетами.

На фотовиставці представлено понад 10 фотоколажів, на яких зображені розбомблені будинки, холодні й похмурі вулиці, голодні люди, виснажені діти Ленінграда, а на іншій частині кадру – сучасність. «Майже 900 днів блокади Ленінграда стали суворим випробуванням для жителів міста. У цей період зв’язок з ними був налагоджений через Ладозьке озеро. На цих фотокартках – лише мала частина того, що відбувалося в місті, у будинках та родинах, у душах людей. Варто тільки уявити собі шматочок, оті 125 грамів хліба, і те, як люди ділилися останніми його крихтами… Ми вдячні очевидцям, які можуть розповісти про ті роки. У Придністров’ї також живуть блокадники Ленінграда, перед якими можемо тільки низько вклонитися», – зазначила Ганна Волкова.

У відрізаному від великої країни місті працювати заводи, школи й театри. На фотографіях можна побачити виробничі місця, де біля верстатів стоять літні люди й діти, а на центральних площах міста жінки саджають городину, чоловіки та юнаки займаються військовою підготовкою. Так, від малого до старого, кожен житель міста робив свій внесок в оборону обложеного міста. «Народ, який мешкав у Ленінграді, – це люди високої гідності, доброти, відважності», – наголосив Юрій Ільяшенко.

«Молоде покоління обов’язково повинно знати, що відбувалося в період Великої Вітчизняної. Через збереження пам’яті ми можемо захистити себе, уникнути повторення подібних подій», – зазначив Микола Журавльов.

Усі охочі можуть відвідати виставку «Фотографи блокадного Ленінграда» у фойє Палацу Республіки до 15 лютого.

Анастасія   ОЛЕШКО.
Фото ІА «Новости Приднестровья»