Підприємницька діяльність повинна бути прозорою

У Дубоссарській держадміністрації відбулась уже друга зустріч податківців з підприємцями. Вони цікаві й необхідні для відповідальних представників малого та середнього бізнесу. Особлива увага тепер – до нових змін у податковому законодавстві.

З 1 квітня в республіці втрачає силу закон про індивідуальний підприємницький патент. Натомість застосовуватимуться три спеціальних податкових режими для самозайнятих осіб, патентовласників, юридичних осіб та індивідуальних підприємців, які організовують свій бізнес за спрощеною системою. Деякі принципові зміни, щодо нових правил ведення бізнесу, нині турбують дубоссарських підприємців. Свої побажання вони висловили на адресу представників податкової інспекції, щоб вони ці питання роз’яснили більш детально, наприклад, про порядок ведення розрахунків безготівковою формою. Така ситуація зачіпає інтереси приватних підприємств, які надають послуги, будь-то громадське харчування чи пасажирські перевезення. Представники бізнесу вважають, що у випадку відміни розрахунків готівкою, можуть постраждати підприємства, які тепер своєчасно сплачують податки, надають послуги населенню і забезпечують роботою жителів міста і району.

«Ми хотіли б докладніше ознайомитися з інструкцією до податкових режимів. Нам – бухгалтерам – необхідно знати про нововведення більш детально, тому що у сфері нашого бізнесу (це громадське харчування) ми не завжди зможемо придбавати товари за безготівковими розрахунками. Раніше нам дозволялося без обмежень закуповувати продукти харчування за готівкові кошти. Тепер ми повинні знати, як далі будувати свою роботу», – зазначила головний бухгалтер готельного комплексу «Дністровський сад» Маргарита Савченко.

Подібні запитання порушили й представники транспортного підприємства ТОВ «Спрос», яке вже понад 10 років перевозить пасажирів і обслуговує міжнародні, міжміські та міські маршрути. На сьогодні в ТОВ «Спрос» працює 70 чоловіків, підприємство своєчасно сплачує податки, проте нові зміни, зазначає його головний бухгалтер, поки що викликають запитання.

«Коли читаєш закони, начебто все зрозуміло, а  на практиці виникають проблеми. Добре, що організовують такі семінари, ми можемо уточнювати інформацію, щоб не виникало непорозумінь. Ми, бухгалтери, відповідаємо за багато дій на підприємстві. Тож хотілося б бути компетентними», – зазначила головний бухгалтер ТОВ «Спрос» Тетяна Басюл.

Дубоссарські підприємці висловили ще низку запитань і побажань на адресу контрольних органів. Усі вони сподіваються, що спільна робота допоможе з’ясувати всі проблеми й налагодити надійне та ефективне співробітництво. Головне – бути досвідченим і стежити за всіма змінами, які відбуваються в законодавстві республіки.

Надія   ПАЄРЄЛІ.