Податківці пояснили…

За дорученням Уряду ПМР у Рибниці відбувся семінар працівників податкових органів із представниками малого та середнього бізнесу, в якому взяли участь начальник відділу оподаткування фізичних осіб Юлія Кичук, начальник інформаційно-правового відділу Світлана Герб, начальник відділу податкового контролю Дмитро Леонтьєв, начальник відділу з прийому звітів та збору платежів Ганна Дембовська.

Учасники семінару вивчали питання постановки на облік у податковому органі юридичних осіб; застосування контрольно-касових апаратів під час виконання розрахунків з населенням; ознайомилися із заходами адміністративної відповідальності за порушення чинного законодавства за цими статтями, а також за недотримання порядку готівкового грошового обороту та ведення касових операцій; термінів і процедури подання декларації про доходи відповідно до ст. 20 Закону ПМР «Про податок з фізичних осіб».

Підприємці конспектували виступи податківців, ділилися проблемами, порушували питання, що їх цікавили.

Зокрема, пояснення потребувала конкретна ситуація, коли покупець розраховується через банківський термінал. Слухачам семінару пояснили, що у разі використання терміналу контрольно-касовий апарат не застосовується, а лише робиться позначка в книзі касира-операціоніста про суму виторгу, проведену через пластикову карту. Контрольно-касовий апарат застосовується лише під час готівкових розрахунків.

На запитання, чи затверджено вже план перевірок юридичних осіб на 2019 рік, податківці відповіли, що з ним підприємці можуть ознайомитися на сайті Міністерства фінансів та Прокуратури ПМР.

Крім того, начальник відділу оподаткування фізичних осіб Юлія Кичук розповіла, що спеціальний податковий режим закону про Республіканський бюджет відкладено до 1 квітня, а наступний навчальний семінар відбудеться 15 лютого.

Галина   БЕРЕЗНИЦЬКА.