Роми реалізують свій перший проект

Некомерційне партнерство «Шатро на Дністрі» має намір упровадити проект «Центр підтримки ромів». Його презентація відбулась у Тирасполі в січні. На прес-конференції журналістам докладно розповіли про заходи, що допоможуть підвищити рівень та якість життя людей цієї національності вже у поточному 2019 році.

Романтичний образ людей, що мандрують табором, відомий з літератури та фільмів, залишився в минулому. На сьогодні більш поширеними є стереотипи про бідну націю, яка живе на незначні соціальні виплати на велику кількість дітей або перебивається окремими заробітками. Сучасне життя у компактних поселеннях ізолює їх від суспільства. Бідність, відсутність освіти й виховання, складнощі з працевлаштуванням лише посилюють усі упередження.

«Це перший брифінг ромської діаспори в рамках проекту, вперше підвищена увага приділяється інтеграції представників кочової нації у суспільство, інформованості жінок про їхні права. Представникам діаспори вже надають юридичні послуги та підтримку в розв’язанні актуальних питань: отриманні громадянства, закордонного паспорта, освіти, робочих місць», – наголосив керівник організації «Шатро на Дністрі» Георгій Дамаскін.

Організатори проекту проведуть моніторинг умов проживання представників етносу в Придністров’ї й на підставі його результатів розроблятимуть рекомендації щодо підтримки. «На сьогодні потрібна консолідація ромів, щоб централізовано організувати захист їх громадянських, економічних, соціальних, культурних та інших законних прав і свобод, честі й національної гідності. Необхідно створювати умови для відродження мовних, культурних і духовних традицій, а найголовніше – організовувати освіту дітей у сучасних умовах. Це найголовніший чинник, який у майбутньому допоможе розв’язати багато проблем», – вважає директор проекту «Центр підтримки ромів» Луїза Дорошенко.

Проект спрямований на соціалізацію громадян ромської національності, створення для цього умов у всіх зазначених галузях через безкоштовні юридичні консультації, соціальний супровід та підтримку через ЗМІ. Крім того, планується провести тренінги з працевлаштування та покращити юридичну грамотність майбутніх мам. «Консультування й допомога розпочалися ще з грудня минулого року. Більшість звернень пов’язана з відсутністю паспортів та інших документів і, як наслідок, неможливістю легально влаштуватися на роботу. Бувають випадки, коли у них взагалі немає документів, які засвідчували б їхню особистість, немає навіть свідоцтва про народження», – прокоментував ситуацію юрист проекту Олег Гарницький.

Пропонований проект передбачає проведення тренінгів, у яких візьмуть участь понад 60 осіб. Учасникам розкажуть, як можна працевлаштуватися, як правильно скласти, заповнити й подати резюме. За словами Луїзи Дорошенко, на заняттях для жінок «Щасливе материнство» майбутні матері дізнаються про те, як протікає вагітність, про особливості перебігу пологів і поводження з немовлям (організація годування та догляду за новонародженим).

Заплановано створення відеоролика, який висвітлить проблеми та перспективи розвитку діаспори. Усім відомо, що роми славляться своєю неперевершеністю у ковальській справі, у торгівлі, а також у галузі мистецтва. «У ролику ми хочемо окреслити всі сфери їхньої діяльності, особливо показати культуру цього народу», – зазначила Луїза Дорошенко.

У 2018 році одна з найбільш численних національних меншин Придністров’я зареєструвалася як «Шатро на Дністрі». На жаль, на сьогодні невідома точна її кількість. Проект триватиме до травня, а по завершенні за його підсумками будуть розроблені плани на майбутнє.

Віра   МАКОВА.