Повноцінне життя для кожного

У Міжнародний день боротьби з цукровим діабетом у столичній поліклініці № 2 відкрилася перша в республіці Школа діабету для дітей, яку зможуть відвідувати діти і підлітки з усього Придністров’я. Школу діабету створили для того, щоб підвищити рівень знань батьків і їхніх дітей щодо цього захворювання. Це сприяє профілактиці розвитку ранніх і пізніх ускладнень цукрового діабету та покращення якості життя.

Організатори дитячої школи – Міністерство охорони здоров’я ПМР і датська фірма «Novo Nordisk», яка є одним із лідерів у сфері лікування цукрового діабету.

Офіційний представник кампанії «Novo Nordisk» у Республіці Молдова  Корнел Агакі повідомив, що школа оснащена різними наочними матеріалами, так що проводитимуть заняття за темами: «Харчування при першому типі захворювання», «Харчування при другому типі», «Догляд за ногами», «Гіпоглікемія» тощо. Також він розповів, що тут демонструватимуть навчальні фільми про користування ін’єкційними ручками і про глікемію. «Ми розкажемо, що це за хвороба, як з нею боротися і як при цьому жити нормальним, повноцінним життям», – наголосив Корнел.

За словами дитячого ендокринолога-консультанта поліклініки Республіканського центру матері та дитини Ірини Лікризон, школу можуть відвідувати 82 юних придністровці, а також їхні батьки. Заняття в Школі діабету проходитимуть у вигляді лекцій, де представлено  наочні посібники та інтерактивні ігри, за груповим принципом, тобто працюватимуть з групами із 5-6 діток приблизно одного віку.

Семикласниця Анастасія Мирошкіна вже 5 років бореться з цукровим діабетом. Дівчина каже, що різко почала втрачати вагу і їй постійно хотілось пити. Дійшло все до того, що Анастасію забрали до реанімації. Результати аналізів шокували батьків: за норми цукру 6 у Насті було 26. Зараз семикласниця дотримується спеціальної дієти  і каже, що це не вирок.

Для всіх присутніх продемонстрували фільм про канадського лікаря і фізіолога Фредеріка Бантінга. Він перший, кому вдалося виділити гормон інсулін з підшлункової залози собак і зробити ін’єкцію інсуліну 14-річному хлопчикові, який страждав важкою ювенільною формою цукрового діабету.

Школа діабету для дітей почне працювати наприкінці листопада за адресою: поліклініка № 2, кабінет 420. Заняття проходитимуть двічі на тиждень.

Віра   МАКОВА.