Виховна діяльність бібліотек

Діти і підлітки – це особлива категорія, яка потребує уваги і працівників бібліотек також. Особливо цього потребують хлопчики та дівчатка з неблагополучних сімей, сімей «групи ризику», підлітки, які опинилися у важких життєвих ситуаціях. І тут роль бібліотеки у проведенні профілактичної роботи з цією категорією населення важко переоцінити.

Бібліотека відкрита і доступна для різних верств населення і використовує традиційні форми роботи для проведення профілактичної та культурно-дозвіллєвої роботи серед «важких» підлітків.

8 листопада у придністровській столиці пройшов Республіканський семінар-практикум для фахівців публічних бібліотек «Сучасні форми і методи бібліотечної роботи з дітьми, які опинилися у важкій життєвій ситуації».

Розпочав роботу семінару інтерактивний правовий урок «Читай, грай і закони пізнавай», який провела у Республіканському навчально-виховному комплексі імені А. С. Макаренка головний бібліотекар відділу позастаціонарних форм роботи Центральної міської бібліотеки імені Олександра Пушкіна Олена Латинцева. Під час уроку діти показали свій високий  рівень знань стосовно порушень прав у суспільстві. Ведуча застосувала методи і технології роботи, які допоможуть її колегам у роботі з цією категорією читачів.

Далі учасники семінару вирушили до музею історії Тираспольської фортеці. Директор Тираспольського об’єднаного музею Алла Мельничук, як завжди, зі знанням справи розповіла про видатних особистостей, які були причетні до розвитку нашого регіону.

Про підсумки семінару нашому кореспондентові розповіла головний фахівець управління історично-культурної спадщини Державної служби з культури Олена Волошина: «На семінарі були присутні бібліотекарі з усіх районів нашої республіки. На заході ми побачили якісну підготовку дітей, які давали чіткі відповіді на всі запитання. Значення семінару дуже велике, оскільки здобуті сьогодні знання бібліотекарі використовуватимуть у своїй практичний діяльності».

Андрій   КРАВЧЕНКО.