У Тирасполі стартував міський тур учнівських олімпіад

Кожна держава прагне до зміцнення свого наукового потенціалу, тому що це запорука її розвитку і, як результат, добробуту громадян. Виростити своїх науковців – праця нелегка, і розпочинати її потрібно ще зі шкільної лави. Прагне до таких вершин і Придністров’я. Шляхом проведення учнівських олімпіад у республіці відбувається пошук обдарованої молоді. Звичайно, такі інтелектуальні змагання необхідні й самим учням для особистого розвитку й визначення шляхів до самовдосконалення.

Зазвичай щорічна предметна олімпіада відбувається в кілька етапів. На початку нового 2019 року, 23 січня о 9.00,  розпочався другий її етап у приміщенні Тираспольського загальноосвітнього теоретичного ліцею № 1, а завершиться він 2 лютого. За честь називатися кращими поміж кращих цього року змагалися знавці української, молдавської мови та географії з 9-х, 10-х та 11-х класів. За умовами олімпіади переможців визначали після перевірки робіт за рейтинговою системою.

Школярі Тирасполя та Дністровська щорічно беруть участь у престижному конкурсі, деякі з учасників – не вперше, причому, успішно.

Переможцями стали:

9 клас

— Ангеліна Ковбас (школа № 16);
— Богдан Мизенко (школа № 12);
— Іван Калита (Тираспольська гуманітарно-математична гімназія).

10 клас

— Валерія Новрачук (Тираспольська гуманітарно-математична гімназія);
— Сергій Федоров (школа № 16);
— Аніта Коханова (школа № 12).

11 клас

— Діана Дарануца (Дністровська школа № 1);
— Максим Свідерський (школа № 9);
— В’ячеслав Жупанов (Тираспольська гуманітарно-математична гімназія).

Переможці в категорії «українська мова (рідна)»: 

Ангеліна Гук, Юлія Подоліна, Антоніна Карпан, Катерина Корсун, Олександра Біль, Стефанія Діжечко.

Що розповіли про своїх переможців викладачі?

Випускниця Тираспольської гуманітарно-математичної гімназії Стефанія Діжечко неодноразово захищає честь гімназії не тільки на міському, а й на республіканському та міжнародному рівні.

Учениця 10 класу РУТЛ-К Ангеліна Гук щорічно завойовує призові місця у різноманітних конкурсах, які проводяться як у Тирасполі, так і в республіці. Її переможна «кар’єра» розпочалася з 5 класу, сподіваємося, що на цьому вона не зупиниться.

Богдан Мизенко – це своєрідне «відкриття» для школи та особисто для вчителя. Його вміння оригінально висловлюватися українською мовою викладачі помітили ще торік, коли він приніс своєму навчальному закладові призове місце на міському етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Г. Шевченка.

Аніта Коханова теж не вперше бере участь у такому серйозному випробуванні, й цього року вона досягла своєї мети. До речі, дівчина пише гарні вірші. Можливо, через деякий час ми почуємо про її перемогу на літературному конкурсі?

Сергій Федоров уміє писати дуже добрі, щирі та проникливі твори, й це вміння допомогло йому минулого року вибороти призове місце на міському етапі Міжнародного мовно-літературного конкурсу учнівської та студентської молоді імені Т. Г. Шевченка, а цього року – здобути призове місце на олімпіаді з української мови.

Ангеліна Ковбас змогла знайти у своєму напруженому графіку (вона також навчається в музичній школі) місце для того, щоб добре підготуватися до змагання. Перше місце їй дісталося в тяжкій боротьбі, але наступного року, сподіваємося, вона знову буде серед конкурсантів.

Усі призери олімпіади будуть відзначені грамотами Управління народної освіти. Здебільшого це відбувається урочисто наприкінці навчального року на загальношкільній лінійці. Школярі, вчителі та батьки гучними оплесками зустрічають переможців, які гідно відстояли честь рідного навчального закладу. Їхні імена можна побачити на традиційних шкільних стендах «Наша гордість».

Для призерів у категорії «Українська мова (рідна)» перемога в змаганні – це можливість захистити честь міста на республіканському етапі олімпіади, яка щорічно проводиться в березні на базі ПДУ ім. Т. Г. Шевченка. Ангеліна Гук, Юлія Подоліна, Антоніна Карпан, Катерина Корсун, Олександра Біль та Стефанія Діжечко мають великі шанси здобути перемогу в III турі, але, щоб досягти бажаного результату, їм потрібно буде ще упродовж двох місяців вивчати та досліджувати всі тонкощі української мови та літератури.

Призери цього етапу отримають спеціальні сертифікати. Найбільш цінними вони є для випускників, тому що дадуть право без проблем вступити до ПДУ імені Т. Г. Шевченка наступного навчального року.

Бажаємо переможцям і надалі досягати високих результатів у навчанні, їхнім учителям – творчого натхнення, а батькам – міцного здоров’я.

Ольга   БУРДУЖА.