Світ інтернету для людей похилого віку

З появою в нашому житті комп’ютерів та інтернету в підсвідомості старшого покоління вкоренилася думка, що це засіб зручного спілкування для молоді та загадкове і жахливе явище для літніх людей. Однак, уже сьогодні численні переваги глобальної мережі поступово подолали їхній страх перед комп’ютером, а точка зору, що інтернет створений лише для молодих, змінилася на гасло «йти в ногу з часом».

Григоріополь став четвертим містом у республіці, де організували навчання комп’ютерної грамотності для людей старшого віку. На базі міської середньої школи № 2 з ліцейськими класами ім. А. Стоєва відбулося офіційне відкриття комп’ютерних курсів, які вдалося організувати завдяки співпраці партії «Оновлення» з держадміністрацією та Управлінням народної освіти. Сивочолих курсантів привітав керівник Центрального апарату партії Дмитро Воронюк, який зазначив, що такі заняття охопили вже сотні придністровських пенсіонерів і зробили їхнє життя простішим і цікавішим, а дехто з них, завдяки набутим знанням, навіть знайшов собі роботу.

Охочих долучитися до інтернету виявилося чимало, однак, до першої групи ввійшло 14 осіб, а в черзі ще кілька десятків чоловік. Вести лекції та практичні заняття для пенсіонерів призначений викладач інформатики Борис Топор. Його завдання – навчити підопічних спілкуватися з комп’ютером на «ти», а саме: засвоїти комп’ютерну грамоту, працювати з текстами, створювати власні електронні скриньки. Люди пенсійного віку мають багато вільного часу, а інтернет пропонує їм широке поле діяльності.

Можливо, комусь із них стане зручно через інтернет-мережу оплачувати комунальні послуги, а через інтернет-магазини замовляти різноманітні товари чи ліки. У соціальних мережах користувачі можуть почитати новини свого регіону, країни, світу, отримати правову консультацію, переглянути цікавий фільм. В «Однокласниках» є можливість за тисячі кілометрів знайти родичів чи старих знайомих, а поспілкуватися з ними можна через програму «Skype», сидячи вдома на дивані.

Учасниця курсів Євдокія Пинзар зізналася, що відчуває «прогалини в знаннях», коли розмовляє з онуками й дітьми. «А тепер я ніби заходжу в чарівні двері, за якими знайду те, що мені дуже знадобиться, і буду нарівні з молодими», – говорить вона. «У багатьох із нас є планшети, ноутбуки, комп’ютери, але досвіду роботи з ними немає. Це важко, адже так хочеться про щось дізнатися, щось написати. Такі заняття під час всесвітньої комп’ютеризації просто необхідні», – висловила свою думку ще одна «курсантка» Маргарита Єрмолаєва.

І нехай хтось із них уперше ввімкнув комп’ютер чи взяв «мишку» в руки, це вже перший крок у світ новітніх технологій, де попереду ще багато перемог. Набуваючи досвіду роботи з комп’ютером, літні люди перестають вважати себе «відсталими», їхні очі знову світяться інтересом до життя. До того ж, учені з’ясували, що інтернет досить ефективно стимулює мозкову діяльність людей різного віку і навіть здатний уповільнити вікові зміни, які призводять до небажаних захворювань. Тож чи можуть бути результати комп’ютеризації ще більш переконливими?

Світлана   КОНДРОВА.