Придністров’я і вибори до парламенту РМ

Вибори до парламенту Молдови відбудуться 24 лютого 2019 року. Вперше за період від 1990-го придністровцям виділили в ньому два місця. І навіть утворили два виборчі округи: № 47 Придністровський-1 (для півночі лівобережжя – Кам’янки, Рибниці, Дубоссар і Григоріополя) і № 48 Придністровський-2 (для півдня лівобережжя – Тирасполя, Бендер і Слободзеї).

Придністровська карта

Відразу виникає запитання: чому тільки два місця? Для Кишинева – одинадцять. Для Бєльць (місто менше, ніж Тирасполь) передбачено два мандати. І для всього Придністров’я – теж два. Це тільки перше запитання з-поміж багатьох. Тож спробуймо на них відповісти. У міру наближення виборів до парламенту Молдови думка про те, що «придністровська карта» може бути використана як інструмент політичної боротьби, стає все більш переконливою та актуальною. Можна з упевненістю сказати, що цю карту всі учасники передвиборчого процесу так чи інакше розігрують.

Систематичні опитування громадської думки свідчать про те, що за умови чесних виборів чинна правляча більшість владу не утримає. Теоретично і технологічно їй у цьому може допомогти введення надзвичайного стану. Найпростіша і незаперечна підстава для його впровадження – загострення ситуації на Дністрі. Тим більше, що риторика про «російську загрозу» втручання у вибори в Молдові підтримується на найвищому рівні. Виникає резонне запитання: чи може ескалація напруженості навколо Придністров’я стати для молдовської політичної еліти технологією для утримання влади?

Аналітики й політологи по-різному оцінюють сюжет і розв’язку майбутніх подій. Почнемо з думки придністровців. Політолог і депутат ВР ПМР Андрій Сафонов вважає, що так звані «західники» Молдови керуються програмою-максимум: привести до влади людей без своїх грошей, власного авторитету і політичного багажу. На його думку, такі люди максимально слухняні й керовані. Експерт припускає, що тепер «західники» таку карту і можуть розіграти. Їм потрібно не просто прозахідне керівництво, а таке, яке беззаперечно виконає будь-який наказ. Тому, на його думку, не зважати на те, що Вашингтон, Бухарест і, можливо, Брюссель здатні напередодні виборів влаштувати внутрішню «смуту» в Молдові,  небезпечно. Інакше думають у Кишиневі. Медіаексперт IPIS (Інститут стратегічних ініціатив), відома телеведуча Марія Левченко вважає, що після безперервної війни в сусідній Україні світові гравці набагато більше зацікавлені в стабільності молдовського регіону. Вона зазначає, що інтерес Росії у вирішенні придністровського конфлікту полягає в тому, щоб Молдова залишалася в «сірій зоні», тобто ні з Заходом, ні зі Сходом.

Нещодавні кадрові перестановки в Москві свідчать про те, що Росія найближчим часом повернеться до придністровського питання на більш високому рівні. У нового Посла Росії в Молдові Олега Васнецова репутація людини, що досягає своїх цілей, а у Дмитра Козака є прямий вихід на Володимира Путіна. У всьому цьому простежується ідея Росії повернутися до придністровського питання, заручившись до того ж згодою міжнародних гравців. Можливо, і сам Захід утомився від ситуації в Україні й чекає появи прецеденту, моделі мирного розв’язання конфлікту.

Отже, думки експертів явно різняться. Але використання придністровської карти в досягненні своїх політичних цілей у ході майбутніх виборів має життєво важливе значення для всіх учасників процесу. Особливо для чинної влади. І спроби розіграти в таких несприятливих  умовах придністровську карту заради миттєвих політичних бонусів можуть мати далекосяжні й плачевні наслідки. Сподіваємося, що всі політичні гравці це розуміють.

Ставлення придністровців до виборів

Знову процитуємо Андрія Сафонова: «Захід, зокрема Румунія, розраховує приєднати Придністров’я до політичного поля Молдови. У цьому випадку в РМ може бути організований свій майдан і створений режим, який приведе колишню Радянську Молдавію в повному складі (разом із лівобережжям) у Євросоюз і Румунію. Але пріоритети Придністров’я залишаються колишніми: збереження державної незалежності й максимальна інтеграція з Росією та Євразійським економічним союзом». Тому, підкреслив він, у молдовських виборах придністровці відмовляються брати участь.

Чи насправді це так? Ось що розповів нам про ставлення придністровських молдаван до виборів у парламент РМ голова Союзу молдаван Придністров’я Сергій Санду: «Для нас, молдаван Придністров’я, ці вибори відбуватимуться на території сусідньої держави. Тому ми до них ніякого відношення не маємо. З таким же успіхом придністровські молдавани могли б брати участь у виборах до парламенту Індонезії або Китаю. Придністров’я для нас згідно з нашим же демократичним і вільним вибором є суверенна і незалежна держава. Тому придністровські молдавани не братимуть участь у виборах до парламенту РМ. Вважаю за необхідне зазначити, що молдавани Придністров’я ніколи не брали офіційної участі у виборах парламенту або Президента РМ тут, на лівому березі Дністра. Нам завжди потрібно було їхати в найближчий населений пункт на правому березі, де були відкриті виборчі дільниці. Так буде і цього разу. Усі ті молдавани Придністров’я, які мають громадянство Молдови, а також бажання взяти участь у виборах до парламенту РМ, зможуть вільно проголосувати на правому березі. Ми не чинитимемо їм у цьому абсолютно ніяких перешкод.

І найкраще, чого вони можуть досягти, – допомогти правобережним молдаванам обрати гідну представницьку і законодавчу владу, яка правильно визначить вектор розвитку держави й покращить життєвий рівень її громадян. Отже, кожен із нас обирає свій шлях. Не вибирають тільки електорат».

Є паспорти РМ і у багатьох придністровських українців. Це пояснюється тим, що Молдова почала видавати свої біометричні паспорти раніше, ніж Україна. Крім того, вона оформляє їх швидше і дешевше. Як ставляться до майбутніх виборів українці Придністров’я, які є громадянами Молдови? Про це ми запитали голову Товариства української культури «Червона калина» м. Тирасполя Алісу Коханову.

«Так, чимало українців Придністров’я мають громадянство Молдови. І вони не приховують цього, – пояснила вона. – До того ж Молдова дає своє громадянство всім, хто має для цього підстави й звертається до влади з відповідною заявою. Однак треба сказати відверто: придністровські українці приймають громадянство Молдови з єдиною метою – отримати біометричний паспорт, для того щоб безперешкодно, без віз мати можливість виїжджати в інші країни. І я на сто відсотків упевнена, що українці Придністров’я з громадянством Молдови не братимуть участь у виборах парламенту РМ, тому що у цих людей присутній дух патріотизму. Вони не продадуть створену ними ж республіку, нехай і не визнану.

Нарешті, якщо громадяни Молдови, які проживають на території своєї держави, оберуть достойних парламентаріїв, які ухвалюватимуть необхідні закони й покращать життя людей, це нас тільки порадує. Бо процвітання сусідньої держави, добробут її громадян можуть поліпшити взаєморозуміння і взаємини між обома берегами Дністра».

Дива не буде

Кардинального збільшення кількості придністровських виборців на парламентських виборах у Молдові очікувати не варто. Такої думки дотримується директор Інституту соціально-політичних досліджень та регіонального розвитку м. Тирасполя Ігор Шорников. Експерт прокоментував для інформаційного мультимедійного ресурсу eNews інформацію, що з’явилася раніше в ЗМІ, про можливий приплив голосів придністровців на виборах до парламенту РМ.

«Відкриття двох виборчих округів для Придністров’я було сприйнято в Тирасполі вкрай негативно: як зазіхання на суверенітет, нехай невизнаний, але реальний. Більшість тих придністровців, яка цікавиться молдовською політикою, симпатизує Партії соціалістів РМ, яка декларує зміцнення молдовсько-російських зв’язків. Так, на президентських виборах 2016 року майже 17 тисяч придністровців, які взяли в них участь, проголосували за лідера ПСРМ Ігоря Додона», – заявив Ігор Шорников.

«Проте в кулуарах влади побоюються, що в разі приходу до влади ПСРМ ця партія почне упроваджувати стосовно до Придністров’я таку ж політику, яку свого часу упроваджувала Партія комуністів РМ. Досить згадати зрив підписання «Меморандуму Козака» і митні блокади 2001 і 2006 років. Такі аналогії навряд чи зможуть спонукати придністровців брати участь у виборах. А крім ПСРМ, інших проросійських партій у виборчих списках немає», – зазначив експерт.

«Треба брати до уваги й такі фактори, як віддаленість виборчих дільниць від місця проживання потенційних виборців, та й погодні умови. Мало хто захоче вирушити взимку на особистому транспорті в сусідню державу для того, щоб спочатку вистояти чергу на кордоні, а потім – на самій виборчій дільниці. Для збільшення кількості придністровських виборців на молдовських виборах необхідна підтримка цього процесу з боку влади Придністров’я, а уявити собі таке на сьогодні просто неможливо», – підсумував Ігор Шорников.

Крок назустріч

Як уже повідомлялося, на майбутніх виборах з метою «кроку назустріч» уперше для придністровців були утворені два виборчі округи – 47 і 48 (Придністровський-1 і Придністровський-2). Природно, під два ці округи для придністровців «заброньовані» два місця в парламенті РМ. Але спробуймо розібратися в тому, «що почому» і «кому це вигідно». Нагадаємо, рік тому Президент РМ Ігор Додон заявляв про «…п’ять мандатів для Придністров’я» і підносив це як своє «ноу-хау», як «жест доброї волі з боку головного друга придністровців». На жаль, задум лідера Партії соціалістів Ігоря Додона не вдався. Нинішня парламентська більшість його ідею «поховала».

«Представництво лівобережжя в парламенті Молдови безцеремонно скоротили до двох депутатів, а ініціатива Додона втратила свою початкову переконливість, – пише Портал RegionalTrendsAnalytics (RTA). – Тепер два придністровські виборчі округи – всього лише два мандати, два депутатські крісла, які нічим не відрізняються від інших. Не треба дивуватися, що за них планують поборотися два десятки людей: висока конкуренція за парламентські місця буде по всій Молдові, й абсолютно не має значення, яке відношення той чи інший депутат матиме до Придністров’я. На рахунку кожен мандат».

Зрештою так і виходить. До середини січня депутатами від Придністров’я «захотіло» стати близько 30 осіб. Менше половини їх не приховує своєї «молдовської» партійної приналежності, а друга частина – маскується під незалежних. При цьому всі зареєстровані кандидати абсолютно ніякого відношення до Придністров’я не мають. Скажемо більше: у нас вони ніхто, і прізвища їхні тут нікому невідомі.

Однак, для політичних сил Молдови придністровські округи – порівняно «легка здобич», оскільки не доведеться витрачатися на виборчу кампанію. «Усі прекрасно розуміють, – пише RTA, – що Тирасполь заборонить передвиборчу агітацію на своїй території, а агітація – це суттєва стаття витрат кандидата. Водночас, шанс «випадково» обратися на цих округах великий – придністровців на молдовські вибори ходить мало, і тому перевага в кілька голосів може стати вирішальною».

Майбутнє голосування на придністровських виборчих округах можна з упевненістю назвати театром, де замість глядачів стоїть велике дзеркало. «Сама собою ідея з одномандатними округами дуже дратує Брюссель, – продовжує RTA. – Адже, по суті, такий механізм – лише створення видимості участі придністровського сегмента в органах управління Молдови. Усі розуміють, що це шлях для підкупу депутатів і нового захоплення парламенту Владом Плахотнюком.

У цьому контексті два мандати для Придністров’я здаються взагалі кричущим випадком прямої «купівлі» депутатських крісел, тому що їх електорат абсолютно неможливо підтвердити, проте досить легко «намалювати». Однак в останні роки європейські дипломати налагодили хороший діалог з владою ПМР. Якщо на придністровських округах оберуться нікому невідомі в нашій республіці люди, в Брюсселі про це дізнаються й матимуть нові правові підстави для звинувачення влади Молдови в непрозорості виборів».

Видання впевнене, що ризик невизнання Європейським союзом виборів 24 лютого постійно зростає, а вирішальним фактором стануть їх підсумки. RTA підкреслює: що менше вигляд майбутнього парламенту РМ буде «схожий на правду», то більше буде шансів для того, щоб Брюссель вважав ці вибори недемократичними, а результати голосування – узурпацією влади демократами на чолі з Владом Плахотнюком.

Брати участь у виборах не будемо – і точка!

Наостанок нагадаємо читачам, що наш Президент Вадим Красносельський уже не раз говорив про ставлення придністровців і своє особисте ставлення до виборів у парламент РМ. Ось що сказав він на зустрічі з жителями міста Григоріополя в травні 2018 року: «Якщо молдавський народ вибере проросійський шлях розвитку, ми візьмемо це рішення до уваги й будуватимемо наші відносини з урахуванням вибору молдавського народу. Ми зробимо те ж саме і в разі вибору ними проєвропейського вектора. Але в будь-якому випадку Придністров’я не братиме участі у виборчому процесі в Молдові, тому що Конституція ПМР не дозволяє нашим громадянам брати участь у виборах будь-якої іноземної держави, до яких належить і Молдова. Якщо хтось із придністровців і братиме участь у молдовських виборах, то тільки в рамках особистої ініціативи».

Олександр   ПЕТРЕНКО.