Олександр Коршунов: «Нам потрібна консолідація суспільства»

На  пленарному засіданні Верховної Ради ПМР 6 лютого парламентарії обрали нового керівника законодавчого органу влади й ухвалили низку важливих для республіки законопроектів.

Головною темою порядку денного стали вибори Голови Верховної Ради. Нинішній заступник Голови Верховної Ради Галина Антюфєєва запропонувала на цю посаду кандидатуру голови Комітету з економічної політики, бюджету і фінансів Олександра Коршунова. ЇЇ колеги в ході процедури відкритого голосування одностайно підтримали цю пропозицію.

Новообраний керівник Верховної Ради подякував своїм колегам за довіру і визначив першочергові завдання, поставлені перед законодавчим органом. «На сьогодні зовнішньополітична ситуація і внутрішньо економічні  умови в республіці непрості. Тим актуальнішою є затверджена Президентом Вадимом Красносельським Стратегія розвитку держави, головними заходами якої передбачене зростання економічного потенціалу нашої республіки й підвищення добробуту придністровців. Для цього необхідно приймати зважені й правильні управлінські рішення. Важливим посиланням Стратегії вважаю консолідацію всіх органів державної влади та управління, органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства. Тільки спільними зусиллями ми зможемо вирішити поставлені завдання, досягти поставленої мети», – сказав Олександр Коршунов. Він також висловив упевненість, що Верховна Рада залишається базовим майданчиком для опрацювання важливих державних рішень.

Також на засіданні стало відомо, що Комітет з економічної політики, бюджету і фінансів очолить Олег Василатій, який був керівником Комітету з державної регіональної політики.

В інтерв’ю представникам ЗМІ Галина Антюфєєва зазначила, що Олександр Коршунов – це, дійсно, та людина, яка вміє консолідувати людей навколо себе: «Він зможе всіх нас об’єднати, щоб реалізувати завдання, поставлені перед нами нашими виборцями. Головне – покращити життя і добробут наших громадян».

По завершенні організаційних моментів депутати приступили до виконання своїх безпосередніх обов’язків і ухвалили низку законодавчих ініціатив. У першому читанні вони прийняли проект закону ПМР «Про внесення доповнень у Трудовий кодекс ПМР». Зміст його спрямований на посилення соціального захисту батьків багатодітних сімей, які працюють, та надання їм додаткових можливостей для повноцінного виховання і розвитку дітей. Документом пропонується скорегувати порядок черговості надання щорічних оплачуваних відпусток, надавши пріоритет особам, які мають трьох і більше дітей: надавати щорічну оплачувану відпустку таким працівникам за їхнім бажанням у зручний для них час.

Також у першому читанні був ухвалений проект закону «Про соціальний захист ветеранів війни». Законопроектом передбачено поширення пільг і гарантій  для учасників бойових дій у період Великої Вітчизняної війни, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювання, одержаних у період Великої Вітчизняної війни, які зареєстровані за місцем перебування в ПМР на будь-який термін. Одночасно право на пільги матимуть і члени сімей зазначеної категорії громадян. Пільги їм надаватимуться на період дії реєстрації за місцем перебування.

В інтерв’ю журналістам про важливість підтримки таких громадян розповів голова Комітету з соціальної політики, охорони здоров’я, праці, питань сім’ї та дитинства Сергій Чебан: «Ми розуміємо, що це люди похилого віку, це заслужені люди, і з кожним днем їх, на жаль, стає все менше. На практиці виходить ситуація, коли рідні чи близькі привозять їх у Придністров’я для того, щоб доглядати за ними, реєструючи їх за місцем перебування. Досі, згідно з законом, вони не мали статусу пільговиків, а тепер користуватимуться державними пільгами».

Микола   ЮРКЕВИЧ.