Права людини – понад усе

У Придністров’ї 4–5 лютого перебувала делегація Організації Об’єднаних Націй (ООН) на чолі зі Старшим експертом із прав людини Томасом Хаммарбергом. Сьомий візит експерта до Тирасполя підтверджує високий інтерес до ситуації в нашій республіці. Співпраця з ООН супроводжується предметною роботою, позитивні результати якої вже відчуває населення.

Правова тематика для Придністров’я має пріоритетний характер, оскільки проблеми у цій галузі обумовлені об’єктивними причинами, пов’язаними з неврегульованістю конфлікту з Молдовою. Їх необхідно вирішувати, оскільки права людини є головним пріоритетом. Завдяки зусиллям пана Хаммарберга та його команди, в цьому напрямку є можливість розширити форми співпраці. Зокрема, пропонується виробити програму і план дій на перспективу.

У конференц-залі Торгово-промислової палати (ТПП) ПМР Старший експерт ООН представив додаткову доповідь про права людини в Придністров’ї. Він повідомив, що це доповнення за підсумками його візиту до республіки у травні-червні минулого року до документа, підготовленого ним у 2013 році. На сайті представництва ООН у Молдові вже викладено англійську версію документа і його короткий зміст російською мовою. Пізніше там же буде розміщено і повний російськомовний текст.

Попередні рекомендації, пропоновані 5 років тому, були серйозно проаналізовані владою Придністров’я з залученням декількох міністерств і відомств. Тоді акцент було зроблено на соціальні питання. «Ми висунули кілька пропозицій, покликаних поліпшити ситуацію в галузі захисту прав людини. Йшлося про людей з обмеженими можливостями, про жінок, які стикаються з домашнім насильством, ВІЛ-інфікованих. Відзначено прогрес у дотриманні прав людини в Придністров’ї та позитивні кроки, зроблені для поліпшення ситуації», – сказав представник ООН.

Міжнародний експерт констатував суттєве просування вперед у захисті прав людей з обмеженими можливостями та осіб, що утримуються в установах попереднього ув’язнення. «Люди з обмеженими можливостями страждають у будь-якій країні світу. Важливо, щоб суспільство розуміло, з якими проблемами й труднощами вони стикаються, і ставилося до них відповідним чином. У Придністров’ї щодо цього є поліпшення: органи державної влади намагаються змінити в суспільстві думку і ставлення до людей с обмеженими можливостями. Розширено доступність для них громадських будівель і приміщень. Однак ще багато необхідно зробити для цієї категорії людей», – підкреслив правозахисник.

Експерт зауважив, що додатково до рекомендацій зразка 2013 року він додав ще 50 пропозицій для поліпшення ситуації у дотриманні прав людини. Зокрема, вони стосуються становища людей з обмеженими можливостями, боротьби з домашнім насильством, соціалізації ромів, а також   роботи системи правоохоронних органів.

Правозахисник Томас Хаммарберг наголосив, що проблеми, які доводиться розв’язувати Придністров’ю в галузі прав людини, характерні й для інших держав світу.

«У жодній країні ці проблеми не вирішені остаточно. Тому важливо рухатися вперед», – сказав представник ООН. Він підкреслив, що в Придністров’ї вже втілено в життя чимало його попередніх рекомендацій: «Рівень розуміння набагато вищий, ніж раніше. Багато кроків уже реалізовано. Необхідно, щоб органи влади свідомо рухалися в правильному напрямку».

Говорячи про придністровську специфіку, правозахисник підкреслив, що, попри відсутність міжнародного визнання, ПМР в односторонньому порядку ухвалила як рамкові норми права всі міжнародні конвенції в галузі прав людини.

Володимир   ДАНИЛОВ.