Непростий, але результативний рік

Прокурор Слободзейського району радник юстиції С. Камнєв та його заступник молодший радник юстиції С. Гінкул за участю заступника прокурора республіки О. Ткаченко підбили підсумки виконаної роботи зі здійснення загального нагляду у 2018 році. У нараді взяли участь глава держадміністрації району та м. Слободзеї В. Тищенко, голова міськрайради В. Чорнобай та інші офіційні особи.

Звітну доповідь представила С. Гінкул. Вона сформулювала напрямки діяльності й визначила пріоритетні: нагляд за дотриманням бюджетного, податкового, земельного законодавства, за дотриманням прав і свобод людини й громадянина, за дотриманням вимог трудового, житлового, пенсійного законодавства, за дотриманням прав та інтересів неповнолітніх.

Під час здійснення загального нагляду у 2018 році виявлено 317 порушень закону, внесено 103 акти прокурорського реагування, в тому числі на адресу органів державної влади, організацій та посадових осіб, принесено 13 протестів на незаконні правові акти, внесено 29 подань про усунення порушень закону, винесено 2 постанови про адміністративні правопорушення та 1 постанову – про дисциплінарне, оголошено 2 застереження. Також винесено 55 постанов про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникам, заробітної плати на суму майже 500 тисяч рублів.

С. Камнєв зазначив, що за останні три роки намітилася тенденція до стійкого зниження рівня злочинності в районі, і вся робота прокуратури була спрямована на забезпечення законності та стабільності правовідносин, захист прав і свобод людини й громадянина, законних інтересів господарчих суб’єктів і держави. До прокуратури упродовж року надійшло на розгляд 498 скарг, заяв та звернень, на особистому прийомі побувало 162 громадянина. Щорічне зростання кількості звернень свідчить про довіру громадян до органів прокуратури. З розглянутих звернень визнано обґрунтованими та задоволено 102, за 228 зверненнями надано роз’яснення. Як і у 2017 році, більшу кількість звернень громадян становлять скарги з питань житлового законодавства, особливо, щодо виявлення власниками житлових приміщень зареєстрованих на адресу їхнього житла не відомих їм осіб.

Усього в інтересах громадян, суспільства і держави в суд направлено 63 позовних заяви, скасовано 85 незаконних і необґрунтованих постанов слідчих та дізнавачів, винесено 9 постанов з ініціювання дисциплінарних проваджень про правопорушення, за результатами розгляду яких до відповідальності притягнуто два співробітники.

Судом за участю державного обвинувача розглянуто та ухвалено 121 рішення в кримінальних справах різної категорії. Особлива увага приділяється злочинам проти особи, а також злочинам, пов’язаним зі збутом наркотичних засобів.

Під час нагляду за виконанням законів судовими виконавцями за заявами громадян виявлено 6 порушень закону. Внесено 3 подання про усунення виявлених порушень.

Говорячи про кадровий склад прокуратури району, її керівник зазначив, що штат не укомплектований. Нині з 17 одиниць, передбачених штатним розкладом, у прокуратурі району проходять службу 9 оперативних працівників, у тому числі прокурор, заступники й три стажисти.

Акцентовано увагу учасників наради на завдання 2019 року: посилення нагляду за виконанням рішень органів дізнання і попереднього слідства, захист прав кожного громадянина, який звернувся в прокуратуру, у тому числі й у судовому порядку, нагляд за дотриманням бюджетного та земельного законодавств органами місцевої влади та місцевого самоврядування.

С. Камнєв подякував держадміністрації району та міськрайраді за  взаємодію під час виконання наглядових функцій прокуратури. В. Тищенко та В. Чорнобай висловили задоволення конструктивною співпрацею з прокуратурою району.

О. Ткаченко високо оцінила роботу зі здійснення прокуратурою Слободзейського району і м. Слободзеї загального нагляду у 2018 р. й зазначила, що в деяких службах залишилися ще організаційні питання. Рішення щодо них буде прийнято найближчим часом.

Олег   ГАВРИЛЕНКО.