Дубоссарський Союз захисників перегорнув ще одну сторінку…

Громадське об’єднання найсміливіших і мужніх дубоссарців відзначило 24-у річницю створення організації. Щороку в день офіційної реєстрації Союзу вони збираються разом, щоб згадати полеглих товаришів, вшанувати пам’ять, з’ясувати, які проблеми хвилюють їхні сім’ї нині, та будують плани на майбутнє.

Усім відомо, що жителі Дубоссарського району першими в республіці відчули випробування часу: глибокі політичні й економічні зміни та військову агресію з боку нових реформаторів – офіційної влади Молдови. Тоді в місті та районі відбувалися чисельні мітинги й протести, на яких більшість дубоссарців різних національностей висловлювалися проти нового мовного закону і об’єднувалися, щоб захистити радянські засади, повагу до людей будь-якого походження. Серед незгодних з новими правилами життя – впровадженням румунської мови як державної – були й представники молдавського народу.

Після проголошення незалежної республіки 1990 року, рівно через 2 місяці, з боку збройних сил Молдови відбувся перший напад на Дубоссари, результатом чого стала загибель трьох дубоссарців і поранення десятків ополченців. Щоб захистити республіку від вторгнення силовиків, що наводили конституційний порядок, у місті почали об’єднуватися сміливі люди.

За роки створення, захисту і становлення ПМР багато жителів району віддавали найдорожче – здоров’я і життя. Другий напад на місто відбувся в 1991 році, а повномасштабні бойові дії Молдова розв’язала в ніч з 1 на 2 березня 1992-го. На захист рідних Дубоссар і всього краю ставали ополченці, козаки, представники трудових колективів – усі, хто душею і серцем розумів, що це справа найважливіша, що від того, як вистоять дубоссарці, залежить майбутнє існування молодої республіки.

«Саме ви першими стали на захист своїх домівок, міста, району і молодої держави. На жаль, багато захисників не повернулися з поля бою. Неможливо замінити втрату рідної людини: сина, батька, бойового товариша. Світла пам’ять про них назавжди збережеться в наших серцях. Завдяки захисникам Придністров’я, ми живемо під мирним небом. Упевнений, що в наших силах розвиватися, творити й рухатися вперед. Вдячний вам за активну участь у житті нашого міста і республіки», – зазначив голова Дубоссарської держадміністрації Руслан Чабан.

Дубоссарський Союз захисників Придністров’я – одна з масових громадських організацій району, яка була створена Радою польових командирів. За молоду республіку з 1990 по 1992 роки загинуло 156 жителів міста і району, сотні мали поранення і пішли з життя вже в мирний час. Зараз в об’єднанні понад тисяча осіб. За словами керівника районного Союзу захисників Юрія Шакуро, головним напрямком діяльності організації є піклування про сім’ї загиблих і поранених захисників, надання матеріальної допомоги, а також виховання молодого покоління.

«Наші нащадки повинні знати, як і чому була створена наша держава, адже це новітня історія. Так, школярі та студенти вивчають її на уроках, а якщо ми – ветерани захисту Придністров’я – будемо більше зустрічатися з ними та розповідати їм про те, що відбувалося, вони краще знатимуть історію рідного краю. У нашій організації 23 первинних осередки, хотілося б побажати всім захисникам нашої республіки міцного здоров’я та добробуту. Домагаймося визнання нашої незалежної держави», – підкреслив Юрій Шакуро.

З черговою річницею створення організації дубоссарських захисників поздоровили: керівник Республіканського Союзу захисників Придністров’я Володимир Бучка, голови районних організацій Союзу жінок Придністров’я – Тетяна Долішня, союзу «Пам’ять» – Галина Тімонова, Григоріопольського Союзу захисників Придністров’я – Сергій Кутовий. Усі гості бажали бойовим товаришам і друзям міцного здоров’я, добробуту, реалізації задумів і планів у громадській роботі, щиро дякували за внесок у створення і захист ПМР. Активістам організації вручили державні нагороди та грамоти.

Надія   ПОЛОНСЬКА.