Назавжди у пам’яті

Представники засобів масової інформації стали ініціаторами зустрічі з воїнами-інтернаціоналістами – ветеранами війни в Афганістані. Подія відбулася в Бендерах у міському історико-краєзнавчому музеї в залі, присвяченому військовим подіям 1979 – 1989 років.

Зберігати пам’ять, передавати свій досвід наступним поколінням та розповідати людям, якою ціною дісталося нам мирне небо – є найважливішими цілями організації. На заході ветерани Афганістану ділилися з журналістами спогадами та особистими життєвими історіями.

«Я перебував у гарячій точці з 1983 по 1985 роки, тобто не у період введення чи виведення військ, проте 15 лютого є особливою датою для мене, як і для всіх афганців. Вона стала днем пам’яті тих, хто залишився на полях боїв, їх близько 15 тисяч, у тому числі 15 наших бендерчан. Цей день можна вважати й своєрідним днем перемоги», – зазначив голова Союзу воїнів-інтернаціоналістів Анатолій Нажимов.

Спогади учасників тих бойових подій завжди зворушують душі людей, глибоко ранять кожну людину, яка на своєму досвіді знає, що таке війна. До слова, деякі з представників організації були задіяні навіть у кількох військових конфліктах. Полковник Юрій Жосан пройшов три війни: на його життєвому шляху участь у подіях в Сирії 1983–1984 років, виведення військ з Афганістану та захист Придністров’я від агресорів Молдови у 1992-му.

«Найголовніше – це не поступатися честю, любити свою сім’ю, Батьківщину і пам’ятати, що ніхто, крім нас, її не захистить. Потрібно готувати себе до цього з молодих років», – підкреслив Юрій Жосан.

З нагоди 30-річчя виведення радянських військ з Афганістану учасникам цих подій вручили пам’ятні подарунки та привітали з ювілейною датою. Перед присутніми виступив голова республіканської організації десантників Анатолій Кузнецов: «Ми там були не дарма, свій обов’язок виконали чесно. Тепер багато можна говорити про правильність чи помилковість рішення щодо введення Обмеженого контингенту радянських військ на територію Афганістану, але я вважаю, що це було необхідно».

Заходи, присвячені визначній даті, відбуватимуться упродовж місяця. У Бендерах 14 лютого в кінотеатрі ім. М. Горького для учнів освітніх закладів міста та для афганців і членів їхніх сімей демонструватиметься патріотичний фільм; мітинг та покладання квітів до пам’ятника «Чорний тюльпан» заплановано на 15 число. Крім того, з початку місяця в школах та інших освітніх установах міста будуть проведені різноманітні заходи, а також зустрічі учнів і студентів з воїнами-інтернаціоналістами.

Світлана   ОДЕСЬКА.