Вони захищають міжнародні інтереси республіки

У Палаці Республіки 11 лютого відбулось урочисте засідання розширеної колегії Міністерства закордонних справ ПМР, присвяченої Дню працівника дипломатичної служби Придністров’я.

У роботі засідання взяли участь Президент Вадим Красносельський, заступник Голови Уряду з питань правового регулювання і взаємодії з органами державної влади – Керівник Апарату Уряду Станіслав Касап, депутат Верховної Ради, голова Комітету з освіти, науки й культури Михайло Бурла, міністр закордонних справ Віталій Ігнатьєв, керівники міністерств і відомств республіки.

Віталій Ігнатьєв висвітлив основні напрямки роботи МЗС у минулому році. «Зовнішньополітична діяльність держави є важливим інструментарієм забезпечення міжнародних інтересів республіки, зміцнення її позицій, розширення кола ефективних партнерських та інших зв’язків, захист законних прав інтересів громадян. Пріоритетним напрямком придністровської дипломатії є створення умов для формування зовнішньополітичної стабільності як складової частини загальної стабільності – одного з трьох базових принципів розвитку сучасного Придністров’я», – підкреслив придністровський дипломат.

Важливими напрямками діяльності МЗС він визначив роботу на всіх рівнях переговорного процесу з Молдовою і двосторонню взаємодію з учасниками світової спільноти. Міністр зазначив, що завдяки ініціативам і конкретним діям керівництва ПМР у 2017 році практичний імпульс був наданий діалогу між двома сторонами. У 2018 році інтенсивність переговорів була підвищена майже втричі.

Він підкреслив, що міжнародні партнери відзначають конструктивну позицію ПМР під час переговорів з РМ. «Характер спілкування з міжнародними партнерами свідчить про розуміння того, що наявна база політико-правових аргументів обґрунтовує легітимність широкого міжнародного визнання ПМР. Цьому немає інших реалістичних життєздатних альтернатив. Розв’язання завдання зводиться до простої рівності з двома відомими: сформовану за минулі роки де-факто незалежність Придністров’я необхідно закріпити на міжнародному рівні згідно з волею придністровського народу», – сказав Віталій Ігнатьєв.

Міністр подякував керівництву міністерств і відомств, які були членами експертних груп під час переговорів з сусідньою державою.

Михайло Бурла у своєму виступі зазначив, що дипломати республіки роблять значний внесок у забезпечення оптимальних умов життєдіяльності Придністров’я і його майбутнє визнання. Він також передав керівнику зовнішньополітичного відомства вітальний адрес Голови Верховної Ради Олександра Коршунова.

Від імені органів державної влади й управління до дипломатів звернувся Вадим Красносельський: «Головною метою і принципами розвитку нашої республіки є політична стабільність, реалізація національної ідеї, яка полягає в зміцненні незалежності ПМР, прагненні до міжнародного визнання і реалізації підсумків референдуму 2006 року. Ці ідеї закріплені в Стратегії розвитку ПМР на 8 років і є ключовими в роботі Міністерства закордонних справ».

Глава держави підкреслив, що стратегічним партнером ПМР залишається Росія і наголосив, що, завдяки відкриттю в Москві Офіційного представництва ПМР, громадянам республіки, які постійно мешкають у РФ, надаватиметься необхідна юридична та консультативна допомога.

Президент зауважив, що республіка зацікавлена в добросусідських відносинах з Україною та Європейським союзом у різних галузях життєдіяльності. Він дав доручення керівництву МЗС провести необхідну роботу з відкриття офіційних представництв ПМР у Києві та Брюсселі.

Олександр   ЗАЙЧУК.